Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap slik zeg: ‘Door corona heb ik twee maanden op vloeibaar voedsel geleefd’

Hap slik zeg: ‘Door corona heb ik twee maanden op vloeibaar voedsel geleefd’

Hap slik zeg: ‘Door corona heb ik twee maanden op vloeibaar voedsel geleefd’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Emma (35). 

Naam: Emma (35)
Woont samen met: Daan (35), boekhouder
Geeft uit aan boodschappen:
€ 300 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 90 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Champignonsoep met ui, bloem, roomboter en crème fraîche
  • Dinsdag: Spaghetti bolognese met vegetarisch gehakt, roerbakgroenten, verse tomatensaus, knoflook en ui
  • Woensdag: Kapsalon met vegetarische kipstukjes, tomaat, komkommer, sla, aardappelblokjes en knoflooksaus
  • Donderdag: Gehaktschotel met zuurkool, ei, penne, ui en knoflook
  • Vrijdag: Twee tosti’s van witbrood met appel, spijs en kaneel
  • Zaterdag: Tortilla’s met kip, paprika, chilibonen, cherrytomaten en avocado
  • Zondag: Sushi

Hap slik zeg

“Het thuiswerken was voor mij een hele omschakeling, want voorheen was mijn baan redelijk dynamisch. Daan en ik waren daarnaast gewend om minstens één keer per week uit eten te gaan. We zijn beiden erg druk met werk en steken veel tijd in onze hobby’s: ik in mijn passie voor fotografie, hij in zijn marathontrainingen. Date nights in restaurants waren voor ons de momenten waarop we even ongestoord tijd mét elkaar en zónder onze telefoons konden doorbrengen. We zijn echte foodies. Grappig, want we kunnen allebei voor geen meter koken. Misschien dat we er daarom zo intens van genieten als iemand anders er wél talent voor heeft.”

‘Door corona verloor ik mijn plezier in eten. En vijf kilo’

“In het begin baalden we enorm, vooral ik. Op een gegeven moment zei Daan: ‘En nu stoppen we met klagen. Uit eten gaan is niet de enige manier om een leuke tijd te hebben.’ Hij had gelijk. Sindsdien zijn we met lekker weer – heel kneuterig – gaan picknicken en hebben we een online kookcursus gevolgd. Hoe vervelend de huidige situatie ook is: het heeft ons wel creatiever gemaakt en dingen laten doen die ons positief hebben verrast.”

Smaken verschillen

“Ik ben altijd een emotie-eter geweest, dus er zijn hier tijdens de eerste lockdown heel wat rollen Maria-biscuitjes doorheen gegaan. Het gevolg was dat ik ook heel wat kilo’s ben aangekomen – een stuk of zeven. Gelukkig kon ik het hebben, want ik was aan de magere kant. Bovendien heeft het probleem zichzelf ‘opgelost’. Een paar maanden geleden kreeg ik corona en verloor ik mijn reuk en smaak. Ik kon ook nauwelijks onderscheid maken tussen textuur en structuur. Ik wist dat ik op een stuk kip moest kauwen, en een slok thee moest doorslikken, maar daar was alles mee gezegd. Ik verloor mijn plezier in eten. En vijf kilo. Twee maanden heb ik voornamelijk op vloeibaar voedsel geleefd, dat kreeg ik het makkelijkst weg.”

Gezond gegeten

“Ik had er gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant voelde het waardeloos, omdat eten voor mij altijd een belangrijke rol heeft gespeeld en ik gewoon de behoefte had ergens op te kauwen. Aan de andere kant heb ik supergezond gegeten, want ik kreeg meer fruit en groenten binnen dan ooit. Als ik die bleekselderij toch niet proef, kan ik er maar beter gebruik van maken zolang het duurt, dacht ik.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Weinig trek hebben en vaak met tegenzin eten is vervelend, hoor’

Positieve verandering

“Ik ben blij dat alles inmiddels terug is bij het oude. Toch is mijn smaak er wel door veranderd – in positieve zin. Als ik nu een stukje Milka eet, smaakt het chemisch. Mijn lichaam is waarschijnlijk gewend geraakt aan vers, onbewerkt voedsel. Het virus heeft mij op het gebied van voeding alleen maar goede dingen gebracht. Maar het zorgt nog steeds voor een heleboel narigheid. Conclusie: je wordt enigszins bedankt, corona, maar nu is het tijd om uit te doven.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 8. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Pexels