Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Heb jij ook zo’n last van haaruitval? Dít is een normale hoeveelheid haarverlies

Heb jij ook zo’n last van haaruitval? Dít is een normale hoeveelheid haarverlies

Heb jij ook zo’n last van haaruitval? Dít is een normale hoeveelheid haarverlies

Of je nou lang of kort haar hebt, haarverlies kennen en hebben we allemaal. In de wintermaanden is het normaal om wat meer haaruitval te hebben, dan bijvoorbeeld in de zomer. Heb je het gevoel dat er maar geen einde aan komt en je lokken bij bosjes uitvallen? Dít is een normale hoeveelheid.

Haaruitval

Bah, na het douchen elke keer weer al die haren uit het putje trekken: het is ons favoriete taakje in ieder geval niet. Maar soms lijkt het alsof je wel door kan blíjven gaan met plukken, want je lokken blijven maar van je hoofd vallen. Daarbij laat je vaak ook nog een heel spoor van haren achter, waar je ook maar heen gaat in je huis. En dat tot grote ergernis van je partner of huisgenoten.

Zomer en winter

Zoals we al zeiden, is het normaal als je haar uitvalt in de herfst- en wintermaanden. In de warme maanden ervoor maakt de hoofdhuid juist extra haar aan, ook als bescherming tegen de zon. Je haar is in die zomertijd heel sterk en valt dan ook bijna niet uit. In de winter valt dat dan voor een deel weer uit, omdat je het dan in principe niet meer nodig hebt.

Verschillende toestanden

Maar hoeveel haaruitval is dan normaal? Zoals bij eigenlijk elk ding, verschilt dat per persoon. Iedereen is anders en ook elke haar is anders. Net als bij vele andere dingen in je lichaam, doorlopen je haarzakjes een cyclus. Dat betekent dat het haarzakje voor een bepaalde tijd haar produceert, maar ook voor een bepaalde tijd in een rusttoestand verkeert. Tijdens die rusttoestand laat het haarzakje je haar los, en dat is wanneer je haar uitvalt.

Normale haaruitval

Het is dus niet zo gek dat je haaruitval hebt, want dit is nodig voor de cyclus van de haarzakjes. Omdat je duizenden haarzakjes op je hoofd hebt zitten, doorlopen ze allemaal een cyclus van een ander moment. Het is daarom logisch – en ook zeker normaal – dat je tussen vijftig en 220 haren per dag (!) verliest.

Lees ook
Draag jij dít kledingstuk vaak? Dan is de kans groter dat je een slechte houding hebt

Last ervan

We begrijpen dat je niet elke dag élk haartje telt, maar heb je toch het gevoel dat het wel íets meer is dan 220 haren per dag, dan kun je voor jezelf nagaan waar het dan aan zou liggen. Vertrouw je het niet? Je kunt altijd even contact opnemen met de huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | beeld: iStock