Waarom je op zondagavond moeilijk in slaap komt Beeld
Waarom je op zondagavond moeilijk in slaap komt

Guess what? Dít is waarom je op zondagavond moeilijk in slaap valt

Doordeweeks val je 's avonds probleemloos in slaap, maar zodra het zondagavond is, lig je naar het plafond te staren. En niet omdat je veel geslapen hebt afgelopen weekend... Waarom val je juist op zondagavond niet makkelijk in slaap?

Schrale troost: je bent niet de enige.

Social jetlag

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 40 procent van de ruim 3000 respondenten meer moeite heeft met inslapen op zondagen, dan op andere dagen van de week. Een ‘social jetlag’ als we slaapexpert dr. Michael Breus van het betreffende onderzoek mogen geloven.

Over het algemeen gaan we op vrijdag- en zaterdagavond later naar bed, en slapen we op zaterdag en zondag langer uit. Blijkbaar is je lichaam binnen twee dagen al gewend aan het langer opblijven en uitslapen, je biologische klok is van slag, waardoor je op zondag lastig de slaap kunt vatten.

Slapen als een roos

Wat kun je eraan doen? Er is eigenlijk maar één oplossing en die is makkelijker gezegd dan gedaan: probeer je doordeweekse slaapritme en die van het weekend wat beter op elkaar af te stemmen. Als je ervoor zorgt dat je minder verschil tussen die slaaptijden hebt, is de kans dat je zondagavond als een blok in slaap valt. Sweet dreams!

Bron: Thehealthy, Menshealth

Flairathome

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden