Grenzen bewaken op werk: zo doe je het
'Ja' zeggen tegen dat ene klusje terwijl je hoofd eigenlijk al overloopt. Langer blijven terwijl je je rust zo nodig hebt. Grenzen bewaken op werk is hard nodig. Dat kan knap lastig zijn, we weten het, maar met deze tips durf je misschien sneller aan de alarmbel te trekken.
Want uiteindelijk overspannen thuis komen te zitten wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het goed om je baas in te lichten en aan te geven dat het allemaal gewoon even teveel is. Maar hoe doe je dit?
Grenzen bewaken werk
Allereerst is het belangrijk om op tijd een gesprek in te plannen. Ga niet pas naar je leidinggevende als het al te laat is, maar probeer dit voor te zijn. Zo kun je rustig aangeven dat je op dit moment echt even een stapje terug moet doen voor jouw eigen (mentale) gesteldheid. Zie je hier tegenop? Dan kun je altijd vragen of een vertrouwenspersoon of hr-medewerker ook bij dit gesprek aanwezig mag zijn.
Voorbereiding is key
We kunnen ons voorstellen dat zo'n gesprek best wat spanningen met zich mee kan brengen. Bereid je daarom goed voor: dit kun je doen door je klachten op te schrijven, zowel mentaal als fysiek. Kijk hierbij ook naar wat de oorzaak kan zijn, is deze goed aan te wijzen of is het gewoon algemeen even te druk? Door concrete voorbeelden te kunnen geven, kan jouw baas ook beter inzien waar het precies even niet lekker loopt.
Lees ook: Een to do-lijstje bijhouden? Eigenlijk kun je er beter mee stoppen
Maatregelen
Bedenk ook: wat is voor jou de beste oplossing? Hiervoor kun je een aantal maatregelen voorstellen die jou al meer rust zouden geven. Bijvoorbeeld dat een collega wat meer dingen oppakt of dat je wat vaker eventjes een moment voor jezelf pakt. Misschien is een tijdje thuisblijven ook wel wat je nu nodig hebt. Voor de langere termijn zul je wel moeten kijken of er ook in je takenpakket iets moet veranderen of dat het probleem ergens anders ligt.
Verandering kost tijd
Besef je wel dat jouw leidinggevende misschien niet in een handomdraai dingen kan veranderen of oplossen. Misschien zal vervanging moeten worden gezocht of wat geschoven moeten worden in de verdeling van bepaalde taken. Deze zaken kosten nu eenmaal tijd, waar je wel rekening mee moet houden wanneer je dit gesprek aangaat. Wel kun je er natuurlijk vanuit gaan dat jouw baas in ieder geval aan de slag gaat om de werkdruk voor jou te verlagen.
Wees niet bang
Hoewel zo'n gesprek natuurlijk al heel wat kan helpen, kan het altijd zo zijn dat je na een tijd merkt dat de problemen terugkeren. Wees dan ook niet bang om hulp te zoeken. Een psycholoog kan je hier uitstekend bij helpen en wie weet ligt de oorzaak wel heel ergens anders. Samen kun je hieraan werken en zo hopelijk een burn-out voorkomen.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: HLN | Beeld: iStock