Baking Healthy Seed Bread in the Oven Beeld Getty Images
Baking Healthy Seed Bread in the OvenBeeld Getty Images

Good to know: zó ongezond is bakken in een vieze oven

Aangekoekte en verkoolde etensresten: als je de oven lange tijd niet schoonmaakt, komen ze vanzelf. Maar hoe erg is het om op een luie avond toch nog even je pizza te bakken in die vieze oven?

Ivonne Rietjens, hoogleraar toxicologie aan de Wageningen Universiteit, vertelt er alles over aan Libelle.

Schadelijke stoffen

Er zijn verschillende situaties tijdens het verwarmen van eten waarbij er schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Zo kan er bij verhitting boven de 120 graden van bijvoorbeeld brood en aardappels acrylamide vrijkomen. Dit is volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid mogelijk een kankerverwekkende stof.

Aangebrand voedsel

Ook wanneer je je eten laat aanbranden, kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Grote kans dat je weleens gehoord hebt dat je een zwartgeblakerde burger van de barbecue bijvoorbeeld beter kunt laten liggen.

En als er nog aangekoekte restjes van je eten in je oven liggen, kunnen giftige stoffen ook weer vrijkomen bij verhitting. Al denkt Rietjens dat het risico waarschijnlijk wel meevalt, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Bacteriën en schimmels

Naast giftige stoffen, kunnen ook bacteriën en schimmels een probleem zijn, volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid. Zo kunnen schimmels sporen vormen en verspreiden. Als je de oven opent, kunnen deze sporen zich ook via de lucht verspreiden en op andere plekken in je keuken terechtkomen. Vies!

Toch maar boenen

Gelukkig zegt ook Van der Vossen tegen Libelle dat de risico’s in de praktijk misschien wel meevallen. Wel benadrukt ze dat een schone oven bijdraagt aan een hygiënische keuken. Boen dus toch maar die oven en maak gebruik van ovenschalen en bakpapier, zodat je oven zo schoon mogelijk blijft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: iStock

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden