Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Goede voornemens? Wacht niet tot januari, begin nu!

Goede voornemens? Wacht niet tot januari, begin nu!

Goede voornemens? Wacht niet tot januari, begin nu!

Iedereen heeft ze, elk jaar weer: goede voornemens. Maar waarom zou je tot januari wachten als je nu al kunt beginnen?

Begin vandaag nog met je goede voornemens

Oké, oké. Wij weten heus wel dat de feestdagen eraan komen en dan is het praktisch onmogelijk om af te vallen. Maar er zijn heel veel andere voornemens waar je wél al mee kunt beginnen. Wat dacht je van die cursus Spaans, vaker nee zeggen of oude vrienden opzoeken? De datum 1 januari geeft je alleen maar een uitstelgevoel en de ruimtes om excuses te verzinnen. Je neemt nú dat extra toastje, omdat het dán niet meer kan. Onbewust kom je zo alleen maar extra aan en dat haalt je motivatie weer naar beneden. En waarom zou je pas op 1 januari met die cursus beginnen als het nu ook kan? Je hebt immers veel meer tijd tijdens de feestdagen.

Toch wachten tot januari? Zó houd je het wel vol!

Belangrijk is dat je concrete doelen stelt en deze zo gedetailleerd mogelijk beschrijft. ‘Ik wil afvallen’ werkt niet. Je hebt geen doel om naar toe te werken, waardoor je niet kunt bijhouden hoe ver je bent gevorderd in je plan. Zeg bijvoorbeeld: ik wil voor maandag drie keer sporten. Of: ik wil de komende twee maanden minstens vijf kilo afvallen en ik ga dat zo en zo aanpakken. Door kleinere doelen te stellen, ben je veel bewuster bezig met het behalen van je einddoel. De kans dat je je goede voornemens volhoudt, is daardoor groter.

Schrijf al je kleine overwinningen op en lees deze ook terug. Door te zien hoe ver je bent met het behalen van je doel, blijf je gemotiveerd. Het helpt ook om de uitdaging aan te gaan met vrienden of een familielid. Je kunt elkaar motiveren en je vorderingen vergelijken. Met z’n tweeën geef je immers minder snel op dan alleen.

Tip: Het is niet handig om met vier voornemens tegelijk te beginnen. Je kunt niet alles in een keer doen en uiteindelijk werkt zo’n overdaad aan voornemens alleen maar ontmoedigend. Werk daarom gedurende een aantal maanden een lijstje af en begin met het doel dat je het belangrijkst vindt.

Wat zijn jouw goede voornemens?