Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Goed gevuld

Goed gevuld

Goed gevuld

Zelf pasta maken klinkt als veel werk, dat is het ook. Deeg maken, deeg uitrollen, nog een keer uitrollen en wéér uitrollen. Niet alleen wij denken ‘dat kan makkelijker’, de pastamakers denken met ons mee.

Verse pasta
Gelukkig maar, want die pastamakers hebben het zo geregeld dat wij in de supermarkt of delicatessenzaak gewoon verse pasta kunnen kopen. Toegegeven, het is niet zo vers als zelfgemaakte, maar het komt in de buurt. En laten we realistisch blijven, alleen the lucky few hebben tijd om na het werk nog verse pasta te maken. Het drukke avondprogramma wacht (sport, kinderen, Dr. McDreamy, Masterchef, afspraken) en koken is niet het enige wat je in de tussentijd wil en moet doen. Naar de supermarkt dus en ‘verse’ ravioli maken, gewoon op een doordeweekse avond. Niets moeilijks aan.

Twitterverzoek
Via Twitter kreeg ik het verzoek om een zomers recept te bedenken met geitenkaas. Het geitenkaasgevoel komt bij mij vaak in de herfst opzetten, maar des te groter de uitdaging. Combinaties met pompoen, peer of honing-tijm kunnen dus niet. Wat dan wel? Niets zo fris en zomers als citroen dus daar ging ik mee aan de slag. 

Ravioli gevuld met rauwe ham en verse geitenkaas, voorgerecht voor 4 personen
Met citroenboter en basilicum

Geen geitenkaasfanaat? Gebruik dan buffelmozzarella voor de vulling.

Nodig
• 12 verse lasagnebladen
• +/- 240 gram verse geitenkaas, verkruimeld
• 6 plakken prosciutto (Parmaham)
• 1 theelepel vloeibare honing
• 100 gram roomboter
• Rasp van 1 citroen
• Een beetje rucola, genoeg voor een paar blaadjes op elk bord
• Verse basilicumblaadjes, in kleine stukjes gescheurd
• Handje geroosterde pijnboompitten

Maken
1. Zet alvast een pan met voldoende water op, minimaal 3 liter, en breng aan de kook met een theelepel zout. Kookt het water? Zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan.
2. Snij de lasagnebladen doormidden, zodat je 24 vierkantjes overhoudt. Elke 2 vierkantjes maken straks 1 ravioli.
3. Halveer de plakken prosciutto zodat je 12 plakjes ham krijgt.
4. Meng de geitenkaas met de honing, de rasp van een 1/2 citroen en peper.
5. Leg met een theelepel een flinke lepel van het geitenkaasmengsel op de plakjes ham en wikkel er dan steeds een balletje van. Deze balletjes geitenkaas met ham zijn de vulling voor de ravioli.
6. Pak steeds 2 vierkantjes pastadeeg en maak er een ravioli van. Dat doe je door een vullingballetje in het midden van één vierkantje te leggen. Maak het deeg rondom de vulling een beetje vochtig door middel van water en je vingers  of een kwastje.
7. Leg het tweede vierkantje er bovenop. Nu is het erg belangrijk dat je er voor zorgt dat er geen lucht in de ravioli komt, zodat hij bij het koken niet openbarst. Dat doe je door de pastavellen rondom de vulling op elkaar te drukken. Je doet dat door voorzichtig met je vingers rondom de vulling te wrijven. Van binnen naar buiten, op die manier wrijf je de lucht via de zijkanten van de ravioli naar buiten.
8. Als het goed is, heb je nu een vierkante ravioli met vulling. Herhaal dit proces voor alle vellen en dan hou je 12 ravioli’s over (3 per persoon). 
9. Check of de vulling in verhouding is met de grootte van de ravioli’s. Is er namelijk een te brede deegrand (groter dan 2 cm.), dan kun je ervoor kiezen om een rondje uit het vierkante te steken, met een steker of een glas.
10. Zet een pan met dikke bodem op het vuur (koekepan of steelpan) en het vuur laag. Wanneer de boter gesmolten is, doe je er het restant citroenrasp bij. Laat even op smaak komen en doorwarmen. Haal de boter op tijd van het vuur, want bruine boter is niet lekker. 
11. Leg op elk van de vier borden een beetje rucola.
12. Zet het vuur onder de pan met water weer hoog en leg de ravioli voorzichtig in het kokende water. Na  2 minuten is de ravioli klaar. Schep deze met een schuimspaan uit het kokende water en verdeel over de vier borden.
13. Schep de citroenboter over de ravioli en strooi de basilicumblaadjes en pijnboompitten erover. Ook lekker met een beetje geschaafde Parmezaanse kaas.

Tip: Salieboter
Maak in plaats van citroenboter, salieboter. Laat de boter zoals hierboven in een pan smelten, maar voeg in plaats van citroenrasp, vier salieblaadjes toe. Draai de blaadjes een keer om en haal de boter van het vuur af wanneer deze helemaal gesmolten en warm is.

CC Foto: Will Luo<!– / Will Luo –>