Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gevoelige tepels: waardoor komt het?

Gevoelige tepels: waardoor komt het?

Gevoelige tepels: waardoor komt het?

Last van pijnlijke tepels? We denken al gauw aan een zwangerschap, maar er zijn meerdere oorzaken voor te vinden. Vaak hebben pijnlijke of gevoelige nippels te maken met vrouwelijke hormonen, maar dat is niet altijd het geval. Sterker nog: ook mannen kunnen er last van hebben. Dit zijn de redenen waardoor het kan komen.

 1. Menstruatie
  Tijdens ons maandelijks feestje kunnen je tepels pijnlijk of gevoelig zijn. Dit kan rond de eisprong zijn, maar ook vlak voordat je ongesteld wordt. Helaas is er weinig tegen te doen. Wel neemt de kans dat je er last van hebt af, als je de pil slikt.
 2. Eczeem
  Het kan zijn dat je last hebt van eczeem aan je tepel. Dit is te herkennen aan een rode en schilferige tepel die trekkerig en droog aanvoelt. Vaak komt er ook jeuk bij kijken. Gelukkig kan dit goed behandeld worden door de huid vet te houden. Als dit niet helpt, kan de huisarts een hormonenzalf voorschrijven.
 3. Zwangerschap
  Pijnlijke tepels zijn een van de eerste tekenen van een zwangerschap, als reactie op de grote verandering die je lichaam binnen korte tijd ondergaat.
 4. Ontsteking
  Pijn aan je tepel kan ook komen door een ontsteking van je borst of je de klieren hierin. Als je borstvoeding geeft, kan dat de oorzaak zijn. Het kan te maken hebben met vermoeidheid, stress, kloven of stilstand van de melk. In sommige gevallen komt er ook pus uit de tepel. Vaak kan antibiotica helpen.
 5. Borstkanker
  Het komt niet vaak voor, maar is wel mogelijk dat je tepels pijnlijk zijn door borstkanker. Kanker aan de tepels bestaat ook: de ziekte van Paget.
 6. Irritatie
  Het kan zijn dat je simpelweg last hebt van geïrriteerde tepels, bijvoorbeeld door schuring. Check dus altijd even of er niet toevallig een kruimel of haartje in je beha terechtgekomen is.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld iStock