Weetjes Beeld GettyImages
WeetjesBeeld GettyImages

Get to know your body: 10 bizarre en shocking feiten over je lijf

Het lichaam is een fenomenaal iets waar we nog steeds (lang) niet alles van weten. Een heel universum op zich, opgebouwd uit wel 37 biljoen cellen. Met hersenen die niet grijs zijn maar roze en longen die per dag zo’n 12.500 liter lucht verwerken. Hou je het nog bij? Dit zijn de meest bizarre feiten over je lijf.

Ready to be in shock?

Wist je dat...

  1. Je elke dag kanker krijgt. Elke dag dreigt een op de vijf cellen in je lichaam zich te ontwikkelen tot kanker. Het immuunsysteem vangt die cellen echter telkens opnieuw op en doodt ze. Elke keer redt je lichaam zichzelf. De meeste cellen repliceren zich miljarden keren zonder dat er ooit iets fout gaat.
  2. Er geen ras bestaat als je het lichaam puur biologisch bekijkt. De kleur van de huid is alleen afhankelijk van je locatie op de aardbol. Door de evolutie heen zijn we ‘gedepigmenteerd’ (bleker geworden) of ‘gerepigmenteerd’ (opnieuw donker geworden) door een zonniger of minder zonnig klimaat, of ten gevolge van genetische mutatie door uitheemse volkeren. Overigens is onze huid ons grootste orgaan, waar we jaarlijks een halve kilo(!) van kwijtraken in de vorm van huidschilfers.
  3. We gemiddeld allemaal tussen de vijftig en honderd hoofdharen per dag (!) verliezen. Bij sommige mannen ligt dat aantal véél hoger: zij worden kaal omdat hun hormoon dihydrotestosteron, oftewel DHT, van slag raakt door het ouder worden. De enige efficiënte remedie is castratie. Wait, what?
  4. Ons geheugen totaal onbetrouwbaar is. Zo kunnen we ons levendig bepaalde ingrijpende gebeurtenissen voor de geest halen, maar verzinnen we er nieuwe details bij die helemaal niet kloppen. Bovendien kun je iemand een herinnering ‘wijsmaken’, zo wees onderzoek uit. Vooral marketing en reclame blijken hier erg in geïnteresseerd te zijn...
  5. Alle strengen DNA uit onze cellen achter elkaar een lint van 16 miljard kilometer vormen.
  6. We zo’n 14.000 keer per dag knipperen met onze ogen, die zo 23 minuten per dag dicht zijn.
  7. Onderzoekers nog niet zo lang geleden ontdekten dat speeksel een natuurlijke pijnstiller bevat, zij het in kleine hoeveelheden: opiorfine. Voordeel: het is natuurlijk en in tegenstelling tot morfine en sommige andere pijnstillers niet verslavend. Er wordt nu geprobeerd om opiorfine synthetisch aan te maken of om medicijnen te vinden om de dosis in het speeksel te vergroten. En meteen nog maar een weetje: vroeger lieten mensen hun wonden schoonlikken door honden, omdat dat de pijn verlichtte…
  8. Je ogen maar een klein stukje van de werkelijkheid zien. Wanneer we iets zien, komt maar 10 % van de informatie van de optische zenuw. De overige informatie geven de hersenen zelf, die betekenis geven aan die 10 % en invullen wat we niet ‘echt’ zien. Bovendien zit er een vijfde van een seconde vertraging op de informatie die doorgegeven wordt, zodat de hersenen dat euvel compenseren: ze voorspellen voortdurend hoe de wereld er binnen een fractie van een moment in de toekomst zal uitzien. Wat betekent dat we dus niet letterlijk ‘in het moment’ leven.
  9. Onze huid continu vervelt: we verliezen zo’n 25.000 schilfers per minuut
  10. Volwassen met 21? Eigenlijk niet. De synapsen in de hersenen, oftewel de punten waarop twee neuronen met elkaar communiceren, blijken pas helemaal ontwikkeld te zijn vanaf het 25ste levensjaar. De jaren waarin we nog onvolwassen zijn, duren dus in werkelijkheid veel langer dan men doorgaans denkt. Vandaar het impulsieve en minder nadenkende gedrag én de grotere gevoeligheid voor alcohol onder de 25.

Meer lezen? Deze feiten over je lijf komen uit Het lichaam, een reisgids, een mooi en grappig boek over de werking van het lichaam, vol interessante informatie. Bill Bryson, Atlas Contact, € 29,99.

Els de PauwGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden