Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geluk zit volgens deze professor niet in geld of liefde, maar in iets heel anders

Geluk zit volgens deze professor niet in geld of liefde, maar in iets heel anders

Geluk zit volgens deze professor niet in geld of liefde, maar in iets heel anders

Eerlijk: we kunnen héél gelukkig worden van een nieuwe tas, een reis naar de zon of een flinke bonus. Maar wie echt consistent gelukkiger door het leven wil gaan, moet het niet zoeken in geld of materiële zaken. Volgens geluksprofessor Laurie Santos van de Yale University vind je geluk door je blik op het leven om te gooien en meer plezier te maken. 

Fun-interventie

Plezier maken, plezier maken… dat klinkt misschien een beetje kinderachtig, en dat is het ergens ook. Maar juist de kinderachtige en speelse kant van het leven moet je omarmen, zegt Santos. Volgens de professor zijn we allemaal hard toe aan een ‘fun-interventie’. Ze tipt iedereen actief op zoek te gaan naar plezier om minder vatbaar te worden voor burn-outs en je ook fysiek lekkerder in je vel voelen.

Dat plezier zit ‘m dus niet in uren doorbrengen op Instagram of webshops leegkopen. Plezier maken houdt volgens Santos’ definitie in dat je bewust in het nu leeft en iets speels doet. Denk terug aan je kindertijd: wat maakte je toen gelukkig? Verstoppertje spelen tot de zon onder ging, je verliezen in een nieuwe sport, jezelf hysterisch verkleden op een druilerige woensdagmiddag… het kan van alles zijn.

Geen tijdsverspilling

Santos wil maar zeggen: het is zonde dat we ergens met de jaren die speelsheid verliezen. Kinderen zijn constant op ontdekkingstocht en proberen verschillende dingen, waar je het als volwassene meestal houdt bij één sport en je stamkroeg. Kinderen zien het ook niet als tijdsverspilling als een nieuwe hobby niet zo leuk blijkt als gehoopt. Nieuwe dingen zijn spanend, maar nou ook weer niet zó spannend om je dan maar de hele tijd in hetzelfde cirkeltje te blijven bewegen.

Neem die surfles

Dit betekent niet dat je nu meteen je leven rigoureus moet omgooien. Zoek het plezier juist in de kleine dingen. Stel voor om met je collega’s te lunchen in een nieuw zaakje, neem eindelijk die surfles of zing in de file hard mee met je favoriete playlist en laat je niet van de wijs brengen door de bedenkelijke blikken van andere automobilisten.

Wie vaak lol heeft, maakt volgens Santos minder kans op dememtie en hartaandoeningen. En bovendien: als je het leven soms wat minder serieus neemt, voelen de dagen vanzelf lichter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Guardian | Beeld: Getty