Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Geloof jij ze nog: deze fabels over gezonde voeding

Geloof jij ze nog: deze fabels over gezonde voeding

Geloof jij ze nog: deze fabels over gezonde voeding

Over gezonde voeding zijn hele boeken geschreven en toch bestaat er nergens meer onduidelijkheid over. Daarom voor eens en voor altijd, wat wel en niet waar is van deze ‘volkswijsheden’.

 1. Aardappelen zijn dikmakers

  Deze fabel is ontstaan doordat aardappelen een hoge glyemische index heeft. Hoe hoger deze index, hoe slechter het product is voor de lijn. Maar, als je aardappelen eet met vlees en groente, doet dat de glyemische index dalen. Dus het is misschien geen goed idee om alleen aardappelen op het menu te hebben (Maarja, wie heeft dat nou), maar in combinatie met wat groen is het dikke prima. En, als je niet kiest voor aardappelen, dan kies je vaak voor iets wat nog hoger op de calorielijst staat, zoals pasta of rijst.

 2. Geen fruit als toetje

  Fruit na een maaltijd zou gaan gisten in de buik. Of dat nou een fabel is, of toch gestoeld is op wetenschappelijk bewijs? Het maakt eigenlijk niet veel uit. Je gezondheid beïnvloeden doet het namelijk niet.

 3. Een vegetariër eet gezonder

  Deze stelling gaat ten dele op. Natuurlijk kun je nog steeds ongezond eten, als je vlees en vis laat staan. Maar ervan uitgaande dat iemand niet elke dag patat eet, ja, dan kan een vegetariër gezonder zijn dan een vleeseter. Mits hij of zij de producten eet met plantaardige eiwitten om de vlees of vis te vervangen. Omdat een vegetariër minder verzadigde vetten eet is daardoor het risico op een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten minder.

 4. Fruitsap is beter dan frisdrank

  Nope. Helaas. Een fruitsapje bevalt net zoveel suikers en calorieën als frisdrank. Wil je je dosis vitamine C opkrikken? Dan kun je beter een appel eten, die bevat voldoende vitamine C als dat jij op een dag nodig hebt.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN | Beeld Shutterstock

[RECENT_POSTS]