Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen ‘wat zeg je?’ meer

Geen ‘wat zeg je?’ meer

Geen ‘wat zeg je?’ meer

Luider praten, miscommunicatie, een televisie die hard staat en steeds dezelfde vraag: ‘wat zeg je?’. Iedereen kent in haar omgeving wel iemand die slechthorend is en dit kan voor veel irritatie zorgen. Herkenbaar?

Je bent niet de enige, want de helft van de mensen zonder gehoorproblemen ergeren zich wel eens aan mensen mét gehoorproblemen. Ze vinden het vervelend dat ze steeds moeten herhalen wat ze hebben gezegd en worden daardoor ongeduldig of ze vertellen minder. Bovendien beïnvloedt het de relatie, want slechthorenden gaan er minder vaak op uit. Merk jij dit ook?

Minder aantrekkelijk
Toch dragen slechts 400.000 personen in Nederland een hoortoestel, terwijl circa 1,3 miljoen mensen last hebben van gehoorproblemen. De reden? Uit onderzoekt blijkt dat slechthorenden zonder hoortoestel soms bang zijn om er door het dragen van een hoortoestel niet meer bij te horen. Daarnaast beweert 36 procent dat een hoortoestel vooral iets voor ouderen is. Ze associëren het vaak met een beige, plastic geval dat hun opa of oma droeg.

Meer van het leven genieten
Voor veel mensen worden deze vooroordelen ontkracht zodra ze toch een hoortoestel hebben aangeschaft. Bovendien geeft maar liefst 64 procent aan dat ‘ie dankzij zijn hoortoestel veel meer van het leven geniet en ruim 4 op de 10 mensen zijn ervan overtuigd dat zij zich zonder hoortoestel nog steeds in een sociaal isolement zouden bevinden, maar nu dus niet meer! Is de slechthorende in jouw omgeving nog niet overtuigd om een hoortoestel aan te schaffen? Vertel dan dat zo’n toestel verdere achteruitgang van het gehoor vertraagt én de hersenen juist stimuleert. Daarnaast zijn ze tegenwoordig zo klein dat je ze bijna niet ziet. Redenen genoeg om juist wel een hoortoestel aan te schaffen.

Ga samen naar Specsavers
Ken jij iemand in je omgeving die minder goed hoort? Stap dan eens samen binnen bij Specsavers. De gediplomeerde audiciens van Specsavers geven op een laagdrempelige manier professioneel advies, zodat je een bewuste en weloverwogen beslissing kunt maken. 
Kijk op Specsavers.nl/audiciens voor meer informatie.

Beeld: iStock