Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen prikpaniek: Zo herken je de symptomen van trombose

Geen prikpaniek: Zo herken je de symptomen van trombose

Geen prikpaniek: Zo herken je de symptomen van trombose

Terwijl (jonge) mensen op veel plekken niet meer geprikt worden nu blijkt dat sommige mensen als (uiterst zeldzame) bijwerking trombose hebben, leidt dat begrijpelijkerwijs tot onrust. Feit is echter dat met de anticonceptiepil en vliegreizen ook een verhoogd risico op trombose bestaat. Paniek is zeker niet nodig, maar het is wel belangrijk de symptomen van trombose op tijd te herkennen. 

Trombose komt in verschillende vormen en gradaties. Het kan een bloedstolsel in het been zijn, maar een hartinfarct is in principe ook een vorm van trombose. Sinustrombose is een bloedstolsel in de hersenen die met name onder jonge vrouwen voor komt. Dat kan leiden tot (blijvende) uitvalsverschijnselen, maar ook fatale gevolgen hebben.

Embolie of trombose?

Er zijn twee soorten bloedstolsels die beiden hun eigen beloop en potentiële complicaties hebben. Bij trombose wordt het deel van het lichaam waar het stolsel opdoemt dat deel geblokkeerd voor bloedtoevoer. Een embolie is een bloedstolsel dat los kan schieten. Die variant is vooral gevaarlijk omdat het stolsel zo ook het hart of de longen kan bereiken.

Als er sprake is van een bloedstolsel dat op dezelfde plek blijft, zoals in je been, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Een warme, rode plek ter hoogte van het bloedstolsel (vaak in het been of de arm);
 • Zwelling;
 • Pijn vlakbij de plek van het stolsel;
 • Een doof of verzwakt gevoel;
 • Een verandering in je mentale staat.

Als het bloedstolsel losschiet en er sprake is van een embolie, zijn de symptomen weer anders. Trek aan de bel bij de volgende symptomen:

 • Je bent opeens kortademig;
 • Je hoest, met of zonder bloed;
 • Je huid is klam en bleek of blauw;
 • Je zweet overmatig;
 • Je bent angstig;
 • Je voelt je verzwakt;
 • Je bent misselijk en/of moet overgeven.

Complicaties

Bloedstolsels kunnen terechtkomen in je arm, been, hersenen, hart, longen en nieren. Dat is afhankelijk van de plek waar het stolsel gevormd wordt en naar toe wordt getransporteerd door de bloedtoevoer. Een handjevol mensen die het Jansen & Jansen vaccin kreeg, ontwikkelde complicaties als gevolg van een bloedstolsel dat naar de hersenen schoot: sinus trombose. Dat wordt in verband gebracht met een laag aantal bloedplaatjes. Symptomen die bij zo’n complicatie passen zijn zware hoofdpijn, buikpijn, been in het pijn en kortademigheid binnen drie weken na het vaccin.

Kans op stolsels door Covid-19 is groter

Dat klinkt eng, maar feit is dat Covid-19 óók bloedstolsels veroorzaakt. Sterker nog: de kans op bloedstolsels als gevolg van Covid-19 is groter dan door een vaccin, zegt infectiedeskundige Amesh Adlaja tegen Huffington Post. Een van de belangrijkste redenen waarom de distributie van de vaccins nu is gepauzeerd, is om zorgverleners bij te brengen hoe ze dit probleem snel herkennen, behandelen en rapporteren. Een vaccin wel of niet nemen is natuurlijk je eigen keus, maar laat het nieuws van de afgelopen weken je dus niet onnodig bang maken.

Schakel hulp in

Als je vermoedt dat je een bloedstolsel hebt, is het zaak om meteen hulp in te schakelen. Als je de genoemde symptomen herkent en dat gepaard gaat met pijn op de borst of kortademigheid, kun je het best 112 bellen of naar de eerste hulp gaan. Als je net een vaccin hebt gehad, is het belangrijk dat je dat aan een arts meldt. De behandeling van trombose als gevolg van een vaccin is namelijk anders dan bij ‘gewone’ trombose.

Levensstijl

Je levensstijl draagt ook bij aan de kans op trombose. Langdurig stilzitten (zoals bij lange vluchten), obesitas en roken kunnen de kans op een bloedstolsel allemaal vergroten. Ook bepaalde anticonceptie en hiv-medicatie verhogen de kans. Daarnaast lopen mensen met een auto-immuunziekte, zwangerschap of kanker een groter risico op stolsels.

Als je vermoedt dat je misschien een bloedstolsel hebt, ga dan altijd naar een arts. Liever een keer te vaak dan te laat gaan.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Huffington Post, Trombosestichting. | Beeld: Getty