Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen happy meals meer: gemeentes willen ongezond eten op straat weren

Geen happy meals meer: gemeentes willen ongezond eten op straat weren

Geen happy meals meer: gemeentes willen ongezond eten op straat weren

Tijdens een dagje shoppen lunchen met een frietje of de dag afsluiten met een happy meal: binnenkort kan het misschien niet meer. Gemeentes willen de mogelijkheid krijgen om aanbieders van ongezond eten te weren. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht én Ede willen juridisch de mogelijkheid om cafetaria’s en fastfoodketens tegen te houden. 

Groei van fastfoodketens

De wethouders van de vijf gemeentes stuurden afgelopen januari al een brandbrief aan minister Paul Blokhuis van VWS. Ze willen meer middelen om de flinke groei van fastfoodketens tegen te gaan. Het liefst zien de initiatief nemende gemeentes een wijziging van de Omgevingswet of de Warenwet.

Dat betekent dus eigenlijk dat de gemeente bepaalt wat inwoners mogen eten. Dat leidt tot een ingewikkelde politieke discussie. Een vette hap nemen is toch iemands eigen verantwoordelijkheid? Aan de andere kant is er de vroeg in hoeverre ongezond eten écht een keuze is. Uit onderzoek blijkt dat je omgeving wel degelijk je voedselkeuze beïnvloedt. Als je dagelijks wordt geconfronteerd met hamburgers en milkshakes, is de kans groot dat je vroeg of laat voor de bijl gaat.

‘Ze eten het toch wel’

Chris Burgers is cafetariahouder en laat aan RTL Nieuws weten dat hij – begrijpelijkerwijs – niet zo blij is met deze plannen. Hij vreest dat hij hierdoor op den duur zijn familiebedrijf moet sluiten. ‘Gezondheid is belangrijk, dat snap ik, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de mensen zelf. Als je het hier weghaalt, gaan mensen het wel drie straten verderop halen. Uiteindelijk eten ze het toch wel.’

Aan de andere kant: op iedere hoek van de straat een salade- of sapjesbar is voor de afwisseling misschien niet verkeerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty