Huisdier burn-out Beeld Getty Images
Huisdier burn-outBeeld Getty Images

Geen grapje: ook je huisdier kan een burn-out hebben

Chronische stress, constant uitgeput en geen harde geluiden of onrust meer kunnen verdragen. Niet alleen wij mensen kunnen een burn-out hebben, onze huisdieren ook. Misschien confronterend, maar vaak is het de schuld van het baasje.

Overmatig haarverlies bij je kat of hond, niet meer willen spelen of een verminderde eetlust... een burn-out kan toch echt de oorzaak zijn.

Veel verwachtingen

Ineke van Herwijnen, gedragstherapeut doet al jaren onderzoek naar het gedrag van dieren. Ze zegt dat wij te veel van onze harige vriendjes verwachten. Ze moeten altijd maar lief en sociaal zijn en vooral ook nog eens goed luisteren.

“Daarmee leggen we druk op de dieren. Als ze dan ook nog te weinig dingen doen die ze vanuit hun natuur leuk vinden, dan kan het fout gaan.” Met ‘natuurlijk’ gedrag wordt bedoeld: lekker snuffelen, jagen en graven. Dat is voor deze dieren instinct. En daar moet wel ruimte voor zijn. Zo niet, is stress het gevolg.

Gevolgen chronische stress

Maar hoe herken je stress bij een dier? “Een huisdier dat chronische stress ervaart, kan passief worden. Dan willen ze niet meer spelen en trekken ze zich terug", legt van Herwijnen uit. Maar ook kan juist het tegenovergestelde gebeuren. “Een hond kan agressief gedrag gaan vertonen. En een kat kan in huis gaan plassen of gevoeliger worden voor een blaasontsteking.”

Burn-out voorkomen

Als goed baasje heb je er natuurlijk alles voor over om je beestje een zo'n fijn leven mogelijk te geven. Een burn-out is dan ook iets waar je je trouwste kameraad voor wilt behoeden. Dat doe je door met een aantal zaken rekening te houden, zoals de stress-signalen van je huisdier kennen en vooral niet te veel druk op je hond, kat of ander huisdier te leggen.

Het is voor een dier net zo belangrijk om een grens te beschermen als voor een mens. Ga dus niet overmatig met je huisdier trainen en geef het de tijd om te ontspannen. Aangezien een dier niet kan praten, is het aan jou als baasje de taak om die grens te herkennen en te bewaken.

Bron Libelle

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden