Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ga toch fietsen!

Ga toch fietsen!

Ga toch fietsen!

‘Dit is LEUK mama!’ Op zijn kleine knalgele fietsje fietst hij naast me. Vanonder zijn helmpje glundert hij van oor tot oor. ‘Dit is ECHT leuk!’ Hij trapt als een bezetene. Hij zwabbert nog een beetje en ik moet keer op keer zeggen dat hij rechts moet blijven fietsen, maar het gaat goed.

Hij wilde het al zo lang. Zelf naar school fietsen, door het drukke Haagse verkeer. Op zijn eigen fiets. Ik fiets ernaast en verlies hem geen seconde uit het oog. Ik moet blijven opletten. Ook op zijn zus, die voor het eerst alleen voorop fietst.

Zijn kleine pootjes draaien hard in het rond. Hij wiebelt nog veel. Als ik niet oplet, gaat hij te ver naar links en rijdt zo tegen me aan. Wat plotseling van rechts komt, ziet hij nog niet goed. Soms grijp ik hem even bij zijn nek, bij een hobbeltje, op een gevaarlijk punt of als een ander plots iets geks doet.

Met één kind dat net fietst is het al spannend, maar met twee helemaal! Je komt ogen tekort!  ‘Rechts, stop, wachten, ja, goed zo, jaaaa, stop, rechts, rechts, réchts, ja, kom maar, goed zo, stuur recht houden, voor je kijken, ja, góéd zo, het gaat hartstikke goed!’

Pas als we bij een stoplicht staan, merk ik dat ik vergeten was normaal te ademen. Het is ook echt spannend! Het verkeer hier is druk, zeker in de ochtendspits, als iedereen naar werk, school of studie gaat; hele slierten fietsers banen zich een weg richting stad. En hup, daar gaan we weer. Nog steeds die grote smile op zijn gezichtje.

‘Stoppen jongens, hier stoppen, bij de driehoekjes!’  Auto’s razen voorbij. Een tram passeert. Nóg een auto.  ‘En ja, daar gaan we weer!’

Gisteren deden we het voor het eerst. Vandaag weer. Ik houd mijn hart nog vast hoor, maar het moet toch een keer. Ze moeten het leren. Ook al moet ik er nog niet aan dénken dat ze ooit zonder mij naar school fietsen. Maar goed, het is loslaten, steeds weer, op allerlei vlakken.

Het kost je een jaar van je leven zo’n ochtend, maar ik ben trots!