Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Fysiek weerbaar zijn: zo reageer je het beste op verschillende situaties

Fysiek weerbaar zijn: zo reageer je het beste op verschillende situaties

Fysiek weerbaar zijn: zo reageer je het beste op verschillende situaties

Fysiek weerbaar zijn is méér dan van je af kunnen slaan wanneer je wordt overvallen. Roelien Piron maakt mensen bewust van hoe ze reageren in een crisissituatie en vooral dát ze moeten reageren. Dit zijn haar vijf tips.

1. Wees je bewust van de omgeving

Mensen kijken vaak op hun telefoon of zijn in gedachten ergens anders dan waar ze op dat moment lopen of zitten. Maak er liever een automatisme van om het park, de parkeergarage of het café te scannen: wie zijn er, wat doen de mensen, waar zijn vluchtwegen? Dit helpt voorkomen dat je in bedreigende situaties terechtkomt.

2. Vertrouw op je onderbuikgevoel

Dus als je een raar gevoel krijgt van een man die verderop loopt of je aanspreekt, praat die gedachten niet goed met ‘hij heeft vast een rotdag gehad op zijn werk’ – uit beleefdheid of omdat je aardig gevonden wilt worden. Intuïtie is gebaseerd op eerdere ervaringen en op onbewuste intelligentie. Het helpt snel de juiste beslissing te nemen.

3. Wees assertief

Steek de straat over om bepaalde types of een groepje hangjongeren te mijden. Loop rechtop en met een vlotte pas. Kwetsbaar ogende mensen worden er eerder uitgepikt door mensen die kwaad willen. Blijft die vervelende vent op dat terras maar vragen stellen onder het mom van ‘ik toon gewoon belangstelling?’. Antwoord hem: dat gaat je niets aan. Is hij beledigd? Jammer voor hem.

Lees ook
6 tips voor meer mentale weerbaarheid

4. Kun je iemand niet meer ontwijken, komt hij bijvoorbeeld dreigend op je af? 

Daders hebben een plan, probeer dat te doorbreken. Vraag bijvoorbeeld: ‘Dag meneer, kan ik u helpen?’ Klopt je intuïtie, dan is die ander even van zijn à propos, wat de mogelijkheid geeft je uit de voeten te maken.

Als we in gevaar zijn, moeten we óf vechten óf vluchten. Maar vaak ‘bevriezen’ mensen. Bij zedendelicten en seksueel overschrijdend gedrag lijkt het dan alsof het slachtoffer stilzwijgend toestemming geeft. Daarom voelen slachtoffers zich vaak schuldig en durven ze geen aangifte te doen. 

Met de wetenschap dat bevriezen een overlevingsreactie is, kun je simpelweg besluiten om anders te reageren. Verhef je stem en zeg duidelijk ‘Hé, ik wil dit niet’ of ‘Houd op, wegwezen!’. Lawaai maken voorkomt dat je bevriest en de meeste daders hebben er zo’n hekel aan dat ze afhaken. Dus: maak lawaai, gebruik geweld, ren weg: dóe iets.

Beeld: Getty Images