De anticonceptepil Beeld Getty Images
De anticonceptepilBeeld Getty Images

Fabels vs. feiten: de anticonceptiepil wel of niet doorslikken?

De anticonceptiepil: deze pil zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt en geeft je dus de mogelijkheid om baas over eigen buik te zijn. Door dit middel door te slikken (en dus geen stopweek in te lassen), heb je zelfs de vrijheid om je menstruatie even over te slaan. Dat is alleen niet zo goed voor je en moet je niet te vaak doen, of is dat een fabeltje?

Lees hieronder enkele fabels en feiten over het doorslikken van de pil.

Fabels over het doorslikken van de anticonceptiepil

  • Het doorslikken van de pil is ongezond en zelfs schadelijk voor je gezondheid: Nope, niet waar. Vraag het een arts: ongeveer 99% van hen zal je vertellen dat de pil doorslikken niet schadelijk is voor je gezondheid. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Amerikaanse College van Obstetrici en Gynaecologen. Al die tijd dat iedereen je erop aansprak dat je de pil doorslikte, was dus nergens voor nodig. Want is de pil doorslikken echt zo slecht voor je? Nee!
  • Als je de pil doorslikt, kan je niet ‘ongesteld’ worden: Deels een fabel, deels waar. Zelfs als je de pil doorslikt, kan je na een aantal maanden wel last gaan hebben van doorbraakbloedingen (die door sommige vrouwen als ‘ongesteldheid’ wordt gezien). Het eens in de zoveel tijd verliezen van bloed als je de pil doorslikt, is dus vrij normaal. Het moet uiteindelijk toch wel ergens heen.
  • Je kan ook niet in de overgang komen als je de pil doorslikt: Dit is niet waar. Het kan wel zo zijn dat je niet merkt dat je in de overgang komt, omdat je als je de pil doorslikt voor een aantal maanden niet ongesteld kan worden. Hierdoor raden huisartsen het ook af om na je vijftigste nog de pil door te slikken. Alleen dan kan je namelijk duidelijk opmerken of je al in de overgang zit (en dus niet meer ongesteld wordt) of nog niet.
  • De kans dat je zwanger raakt in je stopweek is minder groot als je de pil doorslikt: Ook niet waar. De kans dat je zwanger raakt, blijft even groot. Of je wel of niet aan de stopweek doet staat daar los van. De anticonceptiepil zorgt er namelijk voor dat je niet zwanger wordt. Daar heeft het wel of niet doorslikken van de pil geen invloed op.

Feiten over het doorslikken van de anticonceptiepil

  • De pil doorslikken kan een voordeel voor vrouwen met endometriose zijn: Yup, waar. Bij een vrouw met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies óók op plaatsen buiten de baarmoeder: dit noemen we endometriosehaarden en deze kunnen onprettig zijn en klachten veroorzaken. Als je dan de pil doorslikt, kan het de klachten verminderen of de endometriosehaarden zelfs laten verdwijnen.
  • Het doorslikken van de pil vermindert premenstruele klachten: Is ook waar. Het doorslikken kan premenstruele klachten inderdaad vaker verminderen of zelfs weg laten vallen. Voorbeelden van premenstruele klachten zijn buikpijn, rugpijn, moodswings of vermoeidheid. Maar er zijn er nog veel meer, die wij vrouwen inmiddels wel weten...
  • Hoelang je de pil blijft doorslikken, maakt niet uit: Wederom waar. Sommigen lassen eens in de zoveel tijd expres een stopweek in, maar de pil doorslikken kan dus gewoon zolang jij dat wil. Daar zit geen tijd aan verbonden. Het enige moment wanneer er wel wordt geadviseerd om een stopweek in te lassen is wanneer je last krijgt van doorbraakbloedingen.
  • Zin in seks kan minder worden door het slikken van de pil: Yes, helaas is ook dit waar. Het minder of geen zin hebben in seks kan een gevolg van het doorslikken van de pil zijn. Dit kan zo zijn voor enkele vrouwen, maar dat hoeft niet voor alle vrouwen waar te zijn. Sommigen hebben hier namelijk helemaal geen last van en hebben juist meer zin in seks.

Bron: Cosmopolitan

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden