Extravert of introvert? Dat heeft alles te maken met het geluksstofje dopamine Beeld iStock
Extravert of introvert? Dat heeft alles te maken met het geluksstofje dopamineBeeld iStock

Extravert of introvert? Dat heeft alles te maken met het geluksstofje dopamine

De één krijgt energie door zich te omringen met allemaal mensen, terwijl de ander juist oplaadt door zich compleet af te zonderen van de buitenwereld. Of je extravert of introvert bent, blijkt echter niet zomaar een karaktertrek te zijn. Het heeft namelijk alles te maken met de mate waarop jij gevoelig bent voor dopamine.

Het klinkt misschien wat gek, maar de verklaring van jouw persoonlijkheid is niet in de psychologie maar in de neurobiologie te vinden. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Extravert versus introvert

Wat is het exacte verschil tussen deze twee persoonlijkheden ook alweer? Een extravert persoon is naar buiten gericht, en focust zich graag op mensen, nieuwe activiteiten en omgevingen. Je kunt dit type herkennen aan een vrolijke babbel, een assertief karakter en een enthousiaste levensinstelling. Alleen zijn is voor de extravert geen pretje, zij brengen hun tijd het liefst 24/7 onder de mensen door. De persoonlijkheid van de introvert staat hier lijnrecht tegenover. Deze richt de energie juist naar binnen. Urenlang alleen zijn is voor dit karaktertype geen probleem. Introverten worden dikwijls omschreven als gevoelig en rustig. Ze zijn wél sociaal, maar beperken hun sociale contacten het liefst tot een paar uur.

(On)gevoelig

Maar of je nou extravert of introvert bent, hangt af van hoeveel dopamine er vrijkomt in je hersenen. Even een opfrissertje: dopamine staat ook wel bekend als het geluksstofje. En da's niet zomaar. Want het stofje komt vrij wanneer je een gelukzalig gevoel ervaart, bijvoorbeeld tijdens het eten van een stuk chocoladetaart, een goeie vrijpartij of het hebben van de slappe lach. Niet iedereen is echter even gevoelig voor dit stofje, waardoor de hoeveelheid dopamine die er vrijgemaakt wordt per persoon verschilt.

Shotje dopamine graag

Ben jij gek op gezelschap en word je omschreven als spraakwaterval? Dan heb jij jouw extraverte persoonlijkheid te danken aan het feit dat je vrij óngevoelig voor dopamine bent en dit dus minder aanmaakt. Dat klinkt gek, maar is logischer dan je denkt. Want de extravert is vaak op zoek naar prikkels, spanning en sensatie, oftewel ervaringen die een dopamine rush veroorzaken omdat ze dit gelukzalige stofje zelf maar weinig aanmaken. Introverte mensen hebben juist minder behoefte om die prikkels van buitenaf op te zoeken, omdat zij van nature al veel happy stofjes in hun hersenen vrijmaken. Zelfs als ze een hele dag alleen binnen doorbrengen, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?

Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Bedrock, Idee-PMC | Beeld: iStock

Flair RedactieiStock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden