Expert geeft raad: feiten en fabels over vruchtbaarheid
Is stoelverwarming slecht voor spermakwaliteit en ben je altijd vruchtbaar? Een expert geeft raad en geeft antwoord op de meest gestelde vragen over vruchtbaarheid. Time to get this clear!
Fertiliteitsarts en hoofd gynaecologie-verloskunde Guy Verhulst vertelt hoe het écht zit.
Stoelverwarming
Tast stoelverwarming de spermakwaliteit aan? Nope. Fabel! In een interview met het AD vertelt Guy: “Aan stoelverwarming in auto’s, die voor een tijdelijke temperatuurverhoging in de zaadballen zorgt, wordt weleens een negatieve invloed toegeschreven. Ook strakke broeken of zittende beroepen kunnen zo’n temperatuurstijging tot gevolg hebben. Bewezen oorzaken voor de dalende zaadkwaliteit zijn: roken, alcohol- en drugsgebruik.”
Timing
Feit: timing is belangrijk als het gaat om zwanger worden. Volgens Guy kan je het beste het juiste moment kiezen voor een goede vrijpartij. Maar wat is dan het juiste moment?
“Je bent maar een paar dagen per cyclus vruchtbaar, omdat een eicel maar 24 uur overleeft. Zaadcellen daarentegen kunnen tot vijf dagen in leven blijven. Eén of twee keer vrijen in de twee à drie dagen vóór de eisprong is daarom optimaal”, zegt Guy.
Een goed trucje om te weten wanneer je vruchtbaar bent is door je afscheiding te checken. Rond de eisprong wordt deze helder, glanzend en draderig.
Leeftijd
Feit: je kalenderleeftijd telt niet, je ‘ovariële leeftijd’ wel. “Eierstokken kunnen sneller of trager verouderen dan de rest van een vrouwenlichaam”, legt Guy uit. “Het proces dat ervoor zorgt dat de eicelvoorraad geleidelijk aan krimpt, is nog niet helemaal ontrafeld. Wat wel vaststaat, is dat de mate van vruchtbaarheid sowieso daalt met de leeftijd.”
Ook levensstijl is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan roken! De schadelijke stoffen in sigaretten zijn funest voor de eicelvoorraad. Volgens Guy komen zware rokers grofweg vier jaar eerder in de menopauze.
Menstruatie
Ben je vruchtbaar zolang je nog ongesteld wordt? Not really. Deze misvatting helpt Guy de wereld uit. “Het is een misvatting dat je zwanger kan worden zolang je ongesteld wordt. De vruchtbaarheid stopt al zo’n zeven jaar vóór de menopauze.”
Bron: AD