Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Even voorstellen: Margretha

Even voorstellen: Margretha

Even voorstellen: Margretha

Zondag 11 oktober organiseren wij dé Workout Challenge 2015 in de Heineken Music Hall. Dit is een 2-uur durende dansworkout onder begeleiding van een waanzinnige live band, een te gekke DJ en Internationaal top choreografe, Margretha van de Laar, en haar topdansers. Maar wie is Margretha? Lees hier meer over haar. Vanaf vandaag zal ze elke week bloggen op Flairathome. 

Zo, donderdagochtend half elf. De kinderen zijn er niet, de honden zijn uitgelaten, manlief is ook de deur uit en ik zit met een kop koffie achter mijn laptop te bedenken hoe ik mezelf het beste voor kan stellen aan jullie. Normaal gesproken ben ik onderweg en zorgt mijn man voor het huishouden en alles wat daarbij hoort. Met twee pubers, drie honden en sinds kort een papegaai heeft hij zijn handen daar ook echt wel vol aan. Ondertussen heb ik mijn handen vol aan een hoop andere zaken. Ik vul mijn week met dansen, dans maken, training geven, zelf trainen, coachen en ondertussen enorm genieten van al die dingen.

Ik heb een magische plek in Amsterdam waar ik met een ontzettend getalenteerde collega mensen train en coach, kort gezegd: we proberen mensen zo fit mogelijk te krijgen en zo goed mogelijk te laten bewegen. Hiermee ben ik gestart omdat ik zelf jaren geleden ruim vijftig kilo te veel woog. Met heel veel moeite raakte ik dit overgewicht kwijt en ik snap dus hoe het werkt. Die kennis wil ik graag delen.

Ik was altijd al iets te zwaar, maar omdat ik veel danste, viel het nog mee. Zo’n tien jaar geleden werd ik ziek en toen ging het helemaal mis, ik kwam vijftig kilo aan. Toen ik beter werd, was ik zo dankbaar dat ik weer gezond was, maar tegelijkertijd was ik vreselijk ongelukkig met mijn veel te grote lichaam. Ik kende mezelf niet meer terug. Mijn gewicht had invloed op alles wat ik deed, of liever gezegd niet meer deed, alles was te veel en niks voelde goed. Ontelbare malen ben ik gestart met een ‘wonderdieet’ en bezocht personal trainers met ’toverkrachten’, die precies wisten wat er moest gebeuren en hoe ik me voelde, zeiden ze.

Iedere keer viel ik dan tien kilo af om er daarna weer twaalf aan te komen, moedeloos werd ik ervan. Op een dag besloot ik niet meer van week tot week, of van dag tot dag te gaan leven maar gewoon maar eens één uur per keer door te komen en precies bij te houden wat ik nou deed qua eten en bewegen en nog veel belangrijker: hoe ik me daarbij voelde.

Ik wilde me niet druk maken over het etentje van morgen of die verjaardag waar ik in het weekend heen moest, deed het gewoon stukje bij beetje en probeerde zo veel mogelijk goede keuzes te maken. Het werkte. Door alles bij te houden, ontstond er een soort schema. Ik noteerde ook steeds hoe ik me voelde bij de actie die ik wel of juist niet had gedaan en nam me voor de positieve momenten zo veel mogelijk te herhalen. Langzaam maar zeker veranderde mijn gewicht en daarmee veranderde eigenlijk alles. En het mooie was, het kostte niet eens zo heel erg veel moeite.

Mensen in mijn omgeving die zagen dat ik goed af aan het vallen was, vroegen steeds vaker mijn advies en hulp en op een gegeven moment besloot ik dan maar eens echt op zoek te gaan naar kennis. Ik was er klaar voor om mijn lichaam ook echt in shape te gaan brengen en na al mijn miskleunen met trainers besloot ik gewoon zelf een opleiding tot personal trainer te gaan volgen, ook handig voor wanneer ik andere mensen zou willen steunen in hun strijd tegen de kilo’s.

Ook pakte ik de opleiding vitality coach nog even mee. En alsof het zo moest zijn (en ik geloof ook dat het zo heeft moeten zijn) kwam ik een trainer tegen die ik nog kende uit een personal training studio in Amsterdam en voor zichzelf wilde beginnen. Hij nodigde me uit met hem te trainen en tijdens die sessie leerde ik meer dan in alle opleidingen die ik gevolgd had. Eigenlijk zonder dit echt af te spreken gingen we steeds meer samenwerken en merkten we dat mensen die kwamen trainen de combinatie van zijn enorme hoeveelheid kennis (hij is ook fysiotherapeut), mijn ervaring met te zwaar en niet fit zijn en onze humor samen heel erg prettig vonden.

Vandaag de dag werk ik een aantal dagen per week met hem in Amsterdam. Iedereen is daar welkom, van topsporters tot mensen met overgewicht en alles daartussenin, kortom iedereen die fit wil worden, lekker wil bewegen en dit wil doen op een prettige manier. Daarnaast ben ik nog erg actief als choreograaf. Ik wil niks liever dan zo veel mogelijk mensen inspireren en motiveren om het roer om te gooien wanneer dit nodig is. Goed bewegen is echt onderdeel van een fit en actief leven. En toen kwam er ineens iets op mijn pad wat dit alles bij elkaar brengt.

De Workout Challenge!

Op 11 oktober mag ik in de HMH in Amsterdam gaan bewegen met 3500 mensen! Dit onder leiding van een live band, waanzinnige dj en samen met te gekke dansers, gewoon één groot feest dus. Ik vergeet in mijn enthousiasme bijna dat het de bedoeling was om mezelf voor te stellen.

Bij deze dan maar.

Margretha van de Laar, moeder, echtgenote, enorme dierenvriend, danser, choreograaf, trainer, coach, maar bovenal een gelukkig mens!

Fitte groet van Margretha