Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Emetofobie: bang voor kotsen

Emetofobie: bang voor kotsen

Emetofobie: bang voor kotsen

“Als jij moet spugen, hoef je niet te verwachten dat ik je haar naar achteren houd,” vertelt VIVA’s Patricia tijdens de lunch. Vol verbazing hoor ik haar verhaal aan over haar ‘kotsfobie’. Braken, iemand zien braken of maar het idee hebben dat er iemand gaat braken: ze vindt het rete-eng.  Kijk, overgeven is ook niet mijn favoriete bezigheid, maar er angstig voor zijn? Nee, dat zeker niet. Soms – na een avond te veel wijn/bier/cocktails – lucht het juist ontzettend op wanneer het eruit is. Bij Patricia dus niet.

Wat is emetofobie?

Personen die lijden aan emetofobie hebben een extreme en irrationele angst voor overgeven. Braken, maar ook het braaksel zelf, wordt door emetofoben als zo eng beschouwd, dat ze al het mogelijke doen om de confrontatie ermee te vermijden. Denk hierbij aan geen alcohol drinken of geen rauw voedsel eten. “Ik zal nooit te veel drinken,” vertelt Patricia. “Zover laat ik het nooit komen, omdat het altijd in mijn hoofd blijft rondspoken – ja, zelfs met een paar wijntjes op – dat ik misschien moet spugen. Met eten ben ik minder panisch.”

In sommige gevallen vermijden emetofoben ook omgevingen waarbij de kans is dat er gebraakt gaat worden. “Mijn radars voor mensen die misselijk zijn, staan altijd aan. Als ik een dronken persoon zie, loop ik weg. Het liefst wil ik dan meteen de kroeg verlaten. Zit er iemand aan het papieren zakje in het vliegtuig? Of diegene alleen maar een kauwgompje weggooit of echt ziek is, daar kan ik een hele vlucht mee bezig zijn. Omdat ik bang ben dat diegene over zijn nek gaat.”

In paniek

Emetofobie uit zich bij iedereen anders. De één eet heel eenzijdig, de ander is vooral bang om besmet te raken met bijvoorbeeld buikgriep en vormt daardoor een vorm van smetvrees. Bij Patricia uit het zich in een paniekaanval. “Als ik het gevoel heb dat ik misselijk word, word ik helemaal gek. Ik raak in paniek en weet niet meer wat ik met mezelf aan moet: ik wil gewoon echt niet kotsen.”

De fobie ontstaat doordat iemand op een gegeven moment overgeven koppelt aan angst. Hoe Patricia’s angst is ontstaan, weet ze niet. “Ik weet niet hoe ik eraan kom, maar ik heb er al sinds jonge leeftijd last van. Toen ik als 10-jarig kind ziek op bed lag, vond ik het al verschrikkelijk eng om misselijk te zijn.”

Dronken vriendin

Emetofobie is te behandelen door therapie. Er wordt gekeken waar de fobie vandaan komt, hoe deze in stand gehouden wordt en in hoeverre deze voor problemen zorgt. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld, dat meestal bestaat uit cognitieve gedragstherapie met exposure. Soms wordt de emetofoob doorgestuurd naar een ontspannings – of haptotherapeut of wordt er ter ondersteuning antidepressiva of kalmerende middelen voorgeschreven. Patricia overweegt om in therapie te gaan. “Het is niet de enige reden, maar mede door mijn emetofobie twijfel ik of ik wel kinderen wil. Tijdens een zwangerschap kun je zo misselijk worden, dat wil ik echt niet.” En dat niet alleen: door haar angst voor spugen kan Patricia ook geen anderen helpen. Best lullig voor haar dronken vriendin of zieke broer. “Onlangs was mijn broertje ziek en moest hij veel braken. Ik moest gewoon weglopen, ik kon hem niet helpen omdat ik zo bang ben. Dat zette me wel aan het denken om langs een therapeut te gaan.”

Beeld: iStock