Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom elke dag 10.000 stappen zetten ook níet goed voor je kan zijn

Waarom elke dag 10.000 stappen zetten ook níet goed voor je kan zijn

Waarom elke dag 10.000 stappen zetten ook níet goed voor je kan zijn

Wanneer je nét die 10.000 stappen niet hebt gehaald, ga je nog even wat rondjes lopen door je huis of op je plek bewegen tijdens het tandenpoetsen. Zonde om net die streak te verliezen. Toch schuilt daarin ook het grote gevaar: zo obsessief bezig met wandelen is niet goed voor je.

Obsessief gedrag

Uit Brits onderzoek van de Harvard Medical School blijkt namelijk dat het kan zorgen voor heel wat obsessief gedrag. Hiervoor bestudeerden ze de loopgewoontes van 20.000 vrouwen van 62 jaar en ouder. En dat obsessieve gedrag is niet het enige nadelige effect. De welbekende stappentellers zijn namelijk niet zo onschuldig als gedacht. Bij jongeren kan dit apparaat zorgen voor angst en terreur. Ai.

10.000 stappen niet goed

En dacht je goed bezig te zijn door elke dag braaf je 10.000 stappen te halen? Think twice. Ook al met een aantal van 4.400 zou het sterftecijfer namelijk dalen met 41 procent. Ga je hier overheen, dan neemt het percentage juist rapper af. Tel daarbij op dat je ook nog last kunt krijgen van blessures aan je heupen, knieën of voeten, en je snapt dat 10.000 helemaal niet zo’n ideaal aantal is als je misschien denkt.

Waarschuwing

Daarnaast zijn al die stappentellers en fitnesstrackers minder onschuldig dan ze lijken. Ander Engels onderzoek wijst uit dat vooral jongeren hier vatbaar voor zijn. De onderzoekers waarschuwen in gesprek met de BBC: “Het gebruik van gezondheids- en fitnessapps kan ertoe kan bijdragen dat sommige jongeren overmatig gaan sporten of zich overgeven aan schadelijke voedingsgewoonten.”

Lees ook
Ochtend- of avondmens? Zo stuur je je lichaam naar jouw ideale moment om te sporten

Verslaafd

Waarom deze apparatuur nu zo slecht voor je is? Nou, omdat je door alles te tracken, verslaafd kunt raken aan beweging, stelt één van de onderzoekers. Vooral vrouwen zouden hierdoor in de greep kunnen raken, omdat je op je horloge ziet dat je nog zoveel stappen moet zetten. “Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie.” Zeker wel lekker wandelen dus, maar doe het vooral ongedwongen en houd je niet bezig met het aantal stappen dat je zet. Kun je ook nog eens om je heen kijken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock