Eetstoornis Orthorexia Nervosa onder de loep
Superfoods, groene smoothies en kale zijn ingrediënten die steeds vaker op een gemiddeld boodschappenlijstje staan. Daar is niets mis mee, integendeel. De bewustwording van wat je eet brengt veel voordelen met zich mee. Behalve als je hierin doorslaat, en enkel nog clean wilt eten.
Er is sinds een aantal jaar zelfs een naam voor dit fenomeen, en dat is Orthorexia Nervosa. Het is - net als Anorexia en Boulimia - een eetstoornis die serieus genomen moet worden. Maar wat houdt het precies in?
Tik het woord op internet in, en je treft de volgende vertaling: 'een obsessie met het eten van gezonde voeding', en 'een medische aandoening waarbij bepaalde voeding die als ongezond wordt beschouwd wordt vermeden'.
Kwaliteit boven kwantiteit
Orthorexia-patienten willen heel gezond en natuurlijk eten, en kiezen eerder voor kwaliteit van producten dan voor de hoeveelheid ervan. Dit heeft ernstige ondervoeding als gevolg. Mensen die met deze eetstoornis worstelen vinden de kwaliteit van het leven dus ondergeschikt aan de kwaliteit van het eten. Het gaat hierbij niet om dun zijn, maar juist om een natuurlijk en puur leven leiden.
Verboden producten
Dingen die je nooit in een kastje van een Orhorexia-patiënt zult aantreffen, zijn producten met een hoog aantal calorieën, veel vet, veel koolhydraten of veel eiwitten. Kortom, alle voedingswaarden die je nodig hebt om gezond te kunnen leven. De producten die zij juist wel eten hebben een hele lage voedingsstofdichtheid, waardoor er vaak heel veel ernstige tekorten kunnen ontstaan.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen?
Door het weglaten van bepaalde voedingsgroepen en belangrijke voedingsstoffen, kan er een aantal symptomen optreden. Dit zijn de meest voorkomende:
- Lusteloosheid en vermoeidheid
- Spierpijn
- Flauwvallen en duizeligheid
- Het uitblijven van de menstruatie
- Maagproblemen
- Haaruitval
En zo herken je iemand die wellicht aan de ziekte lijdt
Er is een aantal dingen die veelvoorkomend zijn bij mensen die worstelen met gezond eten. Misschien ken jij wel iemand waarvan je het vermoed, of herken je juist jezelf in de volgende gedragingen.
- Je bent meerdere uren per dag bezig met bedenken hoe er zo gezond mogelijk gegeten kan worden
- Je baseert je voedingskeuze altijd op de gezondheid en niet op hoe lekker je het vindt.
- je voelt je heel erg schuldig na het eten van iets minder gezonds
- Je past je hele leven op gezond eten aan
- Je verkiest gezond eten boven activiteiten met vrienden
- je laat je zelfwaardering erg afhangen van hoe gezond je die dag gegeten hebt
- Een spontaan etentje buiten te deur zit er niet in, want dan heb je geen controle over wat er precies op je bord beland.
Hulpverlening
Aangezien de ziekte nog niet erg bekend is, is er nog geen specifieke hulpverlening die alleen gericht is op alleen Orthorexia. Wel kun je met een eetprobleem als deze ook terecht bij therapeuten die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen. Dit is omdat het doel van de therapie - net als bij andere eetstoornissen - zal zijn om weer op een normale manier met voeding om te leren gaan.
Een eetstoornis is een ziekte, maar weet: je kunt genezen!
Lees ook:
- Shocking: Facebook weigert advertentie van plussize model
- 11x gezonde voeding die je honger NIET stilt
- Zijn smoothie´s echt gezond?
Bron: Proud2bme, Salusi.