Tired Mother Suffering from experiencing postnatal depression.Health care single mom motherhood stressful. Beeld Getty Images/EyeEm
Tired Mother Suffering from experiencing postnatal depression.Health care single mom motherhood stressful.Beeld Getty Images/EyeEm

Een grijze wolk: het verschil tussen een pre-, peri- en postpartum depressie

Zwanger zijn of een baby krijgen betekent niet voor iedere vrouw dat ze op een roze wolk zit. Soms is die roze wolk een tijdje of langer donkergrijs. Naar schatting krijgen zo’n 23.000 vrouwen in Nederland rondom de bevalling of zwangerschap een depressie. Dit is wat je erover moet weten.

Bevallen, een pasgeboren baby hebben, slaaptekort, hormonen, emoties. Het is niet gek dat je soms in huilen uitbarst of je depri voelt tijdens je zwangerschap of kraamtijd. Dat zijn de veel voorkomende baby blues. Je ervaart dan een korte periode van stemmingswisselingen. Het ene moment kan je je vrolijk en opgewekt voelen, om je het volgende moment neerslachtig of onzeker te voelen. Dit is heel normaal en kan tot zo’n twee weken duren. Maar als de stemmingswisselingen niet overgaan of verergeren, dan kan er sprake zijn van een depressie.

Prepartum depressie

Een prepartum (of prenatale) depressie is een depressie tijdens de zwangerschap. Nog voor (pre) de baby geboren is (partus). Sommige vrouwen krijgen direct na de bevruchting al last van depressieve klachten. Bij anderen komen de klachten pas later. Een miskraam, onvervulde zwangerschapswens of een abortus kunnen een depressie triggeren. Maar het kan ook zijn dat de depressie heel onverwachts komt.

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in je lijf, zowel fysiek als mentaal. Dat kan heel overweldigend zijn. Ook de sterk veranderende hormoonbalans en de de verstoorde vitaminen- en mineralenhuishouding kunnen zorgen voor depressieve gevoelens.

In de meeste gevallen verdwijnen de prepartum depressieve klachten na de geboorte van de baby. Maar in sommige gevallen kan een prepartum depressie ertoe leiden dat de zwangere vrouw het niet meer volhoudt en (samen met professionals) wordt besloten om de zwangerschap af te breken.

Perinatale depressie

De periode vanaf het moment van zwangerschap tot wanneer de baby 1 jaar is wordt de perinatale periode genoemd. Tijdens deze periode heeft 1 op de 5 vrouwen emotionele klachten. Dit kunnen milde klachten zijn, maar ook ernstige depressieve en/of angstige klachten zijn. Ook postpartum psychoses kunnen tijdens deze periode voorkomen.

Perinatale depressies omvatten zowel de prepartum depressies (tijdens de zwangerschap) als de postpartum depressie (na de geboorte).

Lees ook Sharing is caring: zo kom je uit die postpartum depressie

Postpartum depressie

Een postpartum (of postnatale) depressie ontstaat rondom de bevalling. Zo’n tien procent van de vrouwen krijgt ermee te maken. Je kan je verdrietig, somber, angstig en onzeker voelen. Dit kan iedereen overkomen, of je nou heel erg uitkeek naar de komst van de baby of niet. Meestal begint deze depressie niet direct na de bevalling, maar na enkele weken of maanden. Soms pas wanneer je weer begint met werken of stopt met borstvoeding geven.

Depressief na stoppen met borstvoeding

Stel je voor dat je al ruime tijd geleden bevallen bent en het allemaal hartstikke lekker gaat. Op een dag besluit je (of je baby) te stoppen met borstvoeding en kort daarna begin je je somber, uitgeput of burned-out te voelen. Er wordt nog niet veel aandacht aan besteed, maar het is een bekend gegeven dat stoppen met borstvoeding kan leiden tot (postpartum) depressieve gevoelens. Dit wordt veroorzaakt door (daar zijn ze weer) een verandering in je hormoonwaarden. Zodra je stopt met voeden zal het prolactine-gehalte in je bloed weer naar een basiswaarde zakken. Ook de hormonen progresteron en oestrogeen schieten weer naar hun pre-zwangerschapsstand. Als je gevoelig bent voor hormoonschommelingen kan je hierdoor sombere of depressieve gevoelens ontwikkelen.

Postnataal of postpartum?

De termen postnatale depressie en postpartum depressie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ‘postnatale depressie’ is niet helemaal juist. De term postnataal slaat namelijk op de gezondheid van de baby: ‘na de geboorte’. De term postpartum gaat over de gesteldheid van de moeder: ‘na de bevalling’. Omdat we het met de depressieve klachten over de moeder hebben is ‘postpartum depressie’ de juiste term.

Vergeet de vaders niet

Wist je trouwens dat niet alleen moeders, maar ook de vader een pre- of postpartum depressie kan krijgen? Ongeveer 1 op de 10 vaders kampt met een depressie voor of na de geboorte van hun kind.

Kamp je zelf met depressieve gevoelens? Blijf er dan niet te lang mee lopen. Je huisarts kan je hier verder mee helpen of doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Depressiehulp/ Licht op depressie / Trimbos | Beeld: GettyImages

Evelien de VriesGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden