Coke neus Beeld Getty Images
Coke neusBeeld Getty Images

Een gat in je neus door cocaïne?! Zò ziet een ‘coke neus’ eruit

Ben je niet vies van een lijntje, dan loop je niet alleen een groot risico op verslaving, maar op de lange termijn óók op het oplopen van een ‘coke neus’. Dit houdt in dat er een gat in het middelste deel van de neus ontstaat.

Afijn, reden genoeg dus om twee keer na te denken voor je een lijntje neemt.

Hoe ontstaat een coke neus?

Als je actief cocaïne gebruikt, dan kan er een ontstekingsproces in je neus ontstaan. Ervaar je de symptomen die hierbij horen, maar blijf je alsnog coke gebruiken, dan zal het kraakbeen in het septum verzwakken. Dit kan leiden tot septum-perforatie, ook wel een gat in het septum. Ook kan de neusbrug ‘instorten’, waardoor je een platte neus krijgt.

Koen Pieter van Dijk snoof drie ton drugs op

“Gat van vier centimeter in mijn neus”

Symptomen ontstekingsproces

Je kunt een gat in het septum voorkomen door op tijd te stoppen met het gebruiken van cocaïne. Het beste doe je dit nog voordat de symptomen, die bij het ontstekingsproces van de coke neus horen, ontstaan:

  • Slijmvliesbloedingen
  • Benauwdheid
  • Korstvorming
  • Neuspijn

Coke-gebruikers

Celebrity-land barst van de bekendheden die maar wat graag wel eens een lijntje nemen - of dat in het verleden deden. Denk aan Lindsay Lohan (je weet wel, die van zwijmel-film The Parent Trap), Macaulay Culkin (Home Alone) en zangeressen Whitney Houston en Amy Winehouse. Ook actrice Daniella Westbrook, die je hieronder ziet, gebruikte regelmatig cocaïne en heeft daardoor een ‘coke neus’.

Ook ons eigen kikkerlandje kent veel (oud) cocaïne-gebruikers, zoals Koen Pieter van Dijk, Katja Schuurman, Dieuwertje Blok (ja, echt!), Gordon en Tyno Gernandt.

De tekst gaat verder onder de foto.

Hoe ziet een coke neus eruit?

Je kunt de coke neus herkennen door een gat in het septum, maar ook door een ingestorte neusbrug, zoals die van actrice Daniella Westbrook hierboven. De neus is dan een stuk platter dan die in zijn ‘originele’ staat was en ziet er ‘ingedrukt’ uit.

Coke neus voorkomen

Gebruik je wel eens cocaïne en wil je een coke neus voorkomen, dan kan het helpen om je neus na het gebruik schoon te maken. Hierdoor haal je eventuele resten cocaïne weg, waardoor deze zich niet verder in de neus kunnen nestellen. Er bestaan speciale spoelingen voor, maar je kunt er ook zelf eentje maken door water en zout te mengen en hiermee je neus te spoelen.

Coke neus verhelpen

Is het kwaad al geschiet, dan is er niets meer dat je zelf kunt doen. Het enige wat dan nog rest, is een neusreconstructie. Tijdens deze ingreep, die onder meer Koen Kardashian als gevolg van zijn drugsgebruik onderging, worden het septum en/of de neusbrug vervangen door kraakbeen uit, bijvoorbeeld, je oor of ‘flappen’ uit de binnenkant van je neus.

De boodschap moge duidelijk zijn: don’t do drugs kids.

Bron: Neusreconstructie kliniek

Fabienne KamphuisGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden