Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Een eetclub: wie, wat, waar en hoe?

Een eetclub: wie, wat, waar en hoe?

Een eetclub: wie, wat, waar en hoe?

Het klinkt zo gezellig, koken met en voor elkaar (en dat is het ook!). Maar met wie? En hoe regel je dat dan? Deze week doe ik daarom mijn best je te helpen bij het opzetten van een eetclub.

In één van mijn vorige blogs schreef ik al over mijn eigen eetclub. Vandaag iets meer over hoe je een eetclub opzet en wat de basisprincipes zijn. Het viel me op dat de dames van ‘De Eetclub’ – de film – meer gericht zijn op drank dan op lekker eten. Tip 1 zal ik hierbij maar alvast weggeven: een drankje hoort erbij, maar zorg ervoor dat je aan het eind van de avond nog steeds vrienden bent. De film eindigt minder gezellig dan bij een eetclub gewoonlijk is!

Een goed begin is het halve werk (echt!)
Het begint natuurlijk met de eetclub zelf. Welke vrienden en/of goede kennissen houden van eten en van koken? Vraag of mail eens rond en probeer zo’n 6-8 personen bij elkaar te krijgen. Meer kan ook, het is maar net wat je zelf wilt. Maak een paar basisregels over wat het inhoudt als je ‘aan de beurt bent’. Wil je bijvoorbeeld een richtlijn voor kosten maken, zodat iedereen ongeveer hetzelfde kwijt is? Of misschien storten jullie liever maandelijks een bedrag  op een rekening, waar de boodschappen van gedaan worden.

If you can’t stand the heat…
Koken is druk. Het is plannen, nadenken, vooruit denken, inkopen, voorbereiden, afmaken, koelen, verwarmen en entertainen. Een hoop geregel, maar met goede voorbereiding komt dat allemaal wel goed. Niet stressbestendig? Begin dan geen eetclub of zorg dat je vooraf zoveel mogelijk geregeld hebt en je op het moment zelf alleen nog maar dingen hoeft ‘af te maken’. Er is ook zoiets als overdrijven. Je begint een eetclub omdat het gezellig is en je de passie voor eten en koken met elkaar wilt delen. Gestrest rondrennen omdat je Michelin-ster-waardige foefjes wilt uithalen is niet bevorderlijk voor de sfeer.

Fiets ‘m erin

Een ‘gewone’ eetclub resulteert meestal in etentjes bij eetclub-leden. Wil je een keer iets anders? Probeer dan eens een culinaire route langs de eetclubleden, waar ieder in zijn/haar eigen woning een gang serveert. Na de gang springen jullie weer op de fiets, op naar de volgende gang!  Het is dan wel handig als je op fietsafstand van elkaar woont. Gaat dat niet lukken? Vraag dan of ieder een gang maakt en dat meeneemt naar het adres waar het diner die avond gehouden wordt.

Inspiratie gezocht
Ben je nog op zoek naar een voorgerecht voor je eerstvolgende eetclubavond? Omdat ik er van het weekend zo van genoten heb en het perfect past bij het seizoen…Italiaanse pompoensoep.


Pompoensoep met kaascroutons, Italiaanse stijl

Voor ongeveer 6 diepe borden soep

Nodig
·    Een butternut- of flespompoen van ongeveer 500-700 gram
·    Ongeveer een liter bouillon (kip of groente), afhankelijk van de dikte die je wenst
·    Winterpeen, geschild en de kern verwijderd
·    3 tenen knoflook, in de schil
·    2 rode uien of 3 sjalotten, geschild en in kwarten
·    Verse takjes rozemarijn
·    Verse takjes tijm
·    Peper en zout

Maken
1.    Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.    Doe alle ingrediënten in een ovenschaal of braadslee en zet een uur in de oven.
3.    Maak ondertussen een liter bouillon met een goede kippenbouillon of met een blokje, wat je zelf wil. Doe de bouillon in de soeppan.
4.    Haal de takjes rozemarijn en tijm uit de braadslee en gooi weg. Haal de gepofte knoflooktenen (in de schil) ook uit de braadslee en leg apart. Doe de geroosterde pompoen, winterpeen en ui nu in de pan met bouillon en laat een uur op laag vuur koken.
5.    Haal de schil van de gepofte knoflook en doe twee tenen in de soeppan.
6.    Pureer de soep totdat deze helemaal glad is (de schil van een butternut -of flespompoen kun je eten, dus deze kan gewoon worden gepureerd).
7.    Proef en breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel extra water of bouillon toe wanneer de soep te dik is naar je smaak.
8.    Bind met kooktouw een paar nieuwe takjes verse tijm en rozemarijn aan elkaar en leg in de soep totdat je deze serveert.
9.    De soep kun je vooraf maken en opwarmen in de pan wanneer je het gerecht wilt serveren. Check even of er niet teveel rozemarijnblaadjes achterblijven in de soep, want die zijn hard en niet fijn om op te kauwen! Als je de soep zeeft, ben je van dit probleem af…

Voor de croutons
Bak een ciabatta af en laat afkoelen. Snijd in plakken van ongeveer 1-2 cm. Rasp wat Parmezaanse kaas of Grana Padano en strooi op elk plakje brood wat van de kaas, zodat je een mooi dun laagje krijgt. Even onder de grill van de oven leggen totdat de kaas begint te bubbelen.

Finishing touch: roer wat mascarpone soepel in een kommetje en voeg er peper en zout aan toe. Doe een beetje op een lepel en laat in de soep glijden voordat je deze serveert.

CC beeld: privébezit