Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Deze 6 signalen duiden op een ongezonde band met je moeder

Deze 6 signalen duiden op een ongezonde band met je moeder

Deze 6 signalen duiden op een ongezonde band met je moeder

Iedere moeder-dochterrelatie kent zo z’n eigen hobbels en struikelblokken. Het is niet meer dan normaal dat je weleens onenigheid hebt met de vrouw die je grootbracht. Maar als die onenigheid er altijd toe leiden dat je je verdrietig, wanhopig en slecht over jezelf voelt, is er misschien sprake van een ongezonde band.

Een ongezonde band draait om manipulatie, woede en andere negatieve, kwetsende gevoelens. Zo’n moeilijke relatie met je moeder is niet iets om te onderschatten. Je kunt immers moeilijk je moeder aan de kant zetten en moet er dus – tot op bepaalde hoogte – mee zien te dealen. Omdat de maatschappij de schuld van gebroken relaties met ouders nogal eens bij de kinderen legt, lijden veel kinderen ook nog eens in stilte.

6 signalen

Hoe verdrietig ook: weten dat je moeder zich toxic gedraagt, kan helpen om het probleem aan te pakken. Het probleem herkennen zorgt ervoor dat je het ook kunt aanpakken.

Vermoed je ook dat jij een ongezonde band hebt met je moeder? Let dan op de 6 meest voorkomende signalen.

1. Ze wijst jouw gevoelens af

Het is moeilijk om compassie te hebben voor jezelf als je moeder vroeger ervoor zorgde dat je goed at, maar geen aandacht had voor je emotionele behoeftes. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat kinderen die het slachtoffer zijn van ‘mentale mishandeling’ net zoveel kans maken op angsten, depressies en suïcidale impulsen als kinderen die het slachtoffer werden van seksueel – en fysiek misbruik.

Als er nooit aandacht was voor jouw gevoelens, kan dat veel consequenties hebben op de lange termijn. Je twijfelt aan je eigen gevoelens en hebt snel het gevoel dat je aandacht niet waard bent. Je gaat ten onder aan zelftwijfel terwijl je tegelijkertijd intens verlangt naar liefde en erkenning.

2. Ze vindt jou verantwoordelijk voor haar geluk

Een moeder die haar eigen behoeftes stelselmatig boven die van haar gezin plaatst, toont geen gezond gedrag. Het is verwarrend voor kinderen die in hun behoeftes niet beantwoord krijgen van hun moeder. Als je moeder jou altijd verantwoordelijk heeft gesteld voor haar humeur, voelt het alsof het niet draait om wie je bent maar om wat je doet voor haar.

Sommige moeders vinden dat hun kinderen tot aan haar dood een verplichting hebben naar haar. Ze vinden dat ze het recht hebben op eindeloze steun en service. Die moeders zijn op zoek naar de wortel van hun ongeluk, en geloven ten onrechte dat dat ongeluk komt door kinderen die weigeren toe te geven aan al haar verzoeken.

3. Ze respecteert jouw grenzen niet

Sommige moeders vinden het lastig om te zien hoe hun kind een eigen identiteit ontwikkelt. Ze zijn als het ware verstrikt met hun kind. De natuurlijke en gezonde groei van een kind, beschouwt zo’n moeder als een soort afwijzing. Ze wijzen jouw grenzen op een vijandige manier af door je te straffen voor keuzes die je maakt zonder haar. Maar ze kan je ook tekort doen door er áltijd bovenop te duiken als je voor een dilemma staat of een probleem hebt, of je dat nou wil of niet. Als kind kun je daardoor het gevoel krijgen dat je moeder van je houdt en tegelijkertijd een hekel aan je heeft.

4. Ze is niet te handelen als ze niet in de spotlight staat

Het is een seksistische mythe dat iedere moeder haar eigen ego opzij moet zetten zodra ze kinderen krijgt. Natuurlijk (en hopelijk) heeft ze nog altijd haar eigen interesses, meningen en prestaties die niet van jou als kind afhangen. Maar als je moeder doorslaat en er zeker van wil zijn dat iedereen naar haar luistert en dat ten koste gaat van interesse in jou, gaat er iets niet goed. Als je in de buurt van je moeder het gevoel hebt dat jouw mening niet telt, heeft ze wellicht het gevoel dat alles in het leven om haar draait. Dat kan in bepaalde gevallen weer duiden op narcisme.

5. Ze is wreed

Soms is zo’n ongezonde relatie heel subtiel en amper te spotten, maar soms ligt het er heel duidelijk bovenop. Bijvoorbeeld in het geval van een moeder die altijd kwaad is en zo voor een onveilige thuissituatie zorgt. Veel kinderen zoeken de schuld bij zichzelf als hun moeder kwaad is. Soms wordt de woede ook op het kind gericht in de vorm van schelden en belachelijk maken. Het is helaas niet een universeel feit dat alle ouders van nature immens veel en onvoorwaardelijk van hun kind houden. Toch is het zelfs moeilijk om een moeder die je afstoot los te laten. Als kind doe je er (onbewust) alles om je te hechten aan je ouders. Ook als die ouders bepaald niet goed voor je zijn.

6. Je bent bang om voor jezelf op te komen

Als je nooit weet in wat voor stemming je je moeder vandaag zal treffen, kan de band met je moeder heel verwarrend zijn. Als je gewend bent dat grenzen stellen en ‘nee’ zeggen tot driftbuien leidden bij je moeder, zijn dat dingen waar je op latere leeftijd nog steeds moeite mee hebt.

Uitvinden hoe je jezelf kunt beschermen en toch kunt opbloeien als de relatie met je moeder zo ongezond is, is niet makkelijk. Therapie is een goede manier om je gevoelens en het huis waarin je opgroeide te verwerken. Je kunt je moeders gedrag accepteren en leren hoe je de schuld van haar gedrag niet bij jezelf legt. Als je besluit dat je niet in staat bent contact te hebben met je moeder, is dat niet iets om jezelf kwalijk te nemen. Je doet wat je moet doen om voor jezelf te zorgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty