Milieu Beeld Getty Images
MilieuBeeld Getty Images

Duurzaam leven lastig? ‘Ik eet geen vlees, maar krijg commentaar op mijn vliegreizen’

Duurzamer leven: tja, makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat nou precies? Moeten we massaal vegan worden? Mogen we nooit meer vliegen? Als jij ook niet weet waar te beginnen, helpt dit dossier helpt je op weg.

Hieronder delen vier Flair-lezeressen hun ervaring(en) met duurzaam te leven.

Shaunique (36)

“Ik reis veel voor mijn werk, intercontinentaal, en daar krijg ik de laatste tijd steeds vaker commentaar op. Sommige mensen nagelen me het liefst aan de schandpaal. Ik vind dat echt bizar. Ik heb geen kinderen, eet amper tot geen dierlijke producten, ik heb geen auto, geen droger, en doe alles binnen Nederland of met het ov of de fiets. Nog meer kinderen op deze aarde zetten is toch minstens zo schadelijk voor het milieu als een vlucht naar Hong Kong? Zie je mij alle ouders aan de schandpaal nagelen? Nee, laat ieder voor zichzelf bepalen wat hij of zij acceptabel vindt. En laten we elkaar vooral in onze waarden laten en niemand shamen – daar ben ik echt helemaal klaar mee.”

Irene (27)

“Ik ben een aantal jaar geleden vegetariër geworden en neig nu steeds meer naar helemaal vegan gaan. Dat kan prima, alleen op vakantie is het soms wel lastig. Niet alle landen spelen hier even goed op in. Als ik naar Frankrijk of Italië ga: forget about it. Alles is daar vlees, vis en kaas wat de klok slaat. Als het niet anders kan, maak ik wel een uitzondering en eet ik wat de pot schaft. Mezelf uithongeren en alleen crackers of droog brood eten, gaat me dan toch weer te ver. Maar gelukkig zijn er in elk geval in Nederland steeds meer vega en vegan opties voorhanden. Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van de vleesindustrie en dat vegetariër zijn – ook voor onze eigen gezondheid – helemaal zo slecht niet is. Nu de Fransen en Italianen nog.”

Jess (24)

“Ik eet het liefst bij McDonald’s. Een dubbele Big Mac: heer-lijk! En ik ben dol op de kipnuggets van de KFC. Ik weet dat dat niet gezond is, maar ik word er gelukkig van. En het is een stuk goedkoper dan al dat gezonde en biologische eten. Als we allemaal geacht worden op onze gezondheid en het milieu te letten, dan mogen ze al die duurzame en verantwoorde producten weleens goedkoper maken. Ik ga echt niet het driedubbele betalen om een steentje bij te dragen – dat mogen de rijken doen, ik heb daar het geld niet voor.”

De 4-7-8 techniek

Het nieuwe schaapjes tellen?

Betty (39)

“Ik koop weleens kleding bij AliExpress en Shein. Goedkopere, slechtere rommel kun je zo ongeveer niet krijgen. Spullen worden alles behalve duurzaam gefabriceerd, en dan komt daar ook nog eens de verzending vanuit China bovenop. Hoewel ik dat weet, ga ik toch éven kijken, en voor ik het weet heb ik op ‘bestellen’ geklikt. En ik weet: goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Soms kan ik het na één keer wassen weggooien. Maar toch. Mijn duurzame voornemen is nu: niks meer uit China bestellen. Wish me luck.”

5 (duurzame) tips

van duurzaamheidsexpert Hilda Feenstra

  1. “Doe de voetafdruktest van het Wereld Natuur Fonds. Daarmee krijg je een goed inzicht op de impact van jouw levensstijl, plus bijbehorende tips.”
  2. “Wees kritisch bij de aanschaf van producten. Stel jezelf een aantal vragen: waarom bestaat dit product? Voorziet het echt in een behoefte? Zo ja, is er een duurzamere manier om die te vervullen die misschien net zo goed of zelfs beter is? En niet alleen voor het milieu, maar ook voor jezelf: veel verzorgingsproducten en make-up bevatten microplastics, hormoonverstorende en zelfs kankerverwekkende stoffen.”
  3. “Wees je bewust van je macht als consument. Bij alles wat je koopt, geef je indirect het signaal af dat je het product, de producent en/of de productiewijze steunt. Koop je fairtrade, dan zeg je daarmee dat je een eerlijke beloning belangrijk vindt. Koop je plofkip, dan wordt de vee-industrie ook namens jou in stand gehouden.”
  4. “Draag bij aan de zogeheten lokale veerkracht: hiermee zorg je ervoor dat je geld in je eigen leefomgeving terechtkomt in plaats van bij multinationals. En het zorgt voor werkgelegenheid in je eigen regio. Dat houdt de lokale economie gezond en minder afhankelijk. Je voorkomt daarnaast enorme transportafstanden. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een coöperatie die lokaal in energie, voedsel of zorg voorziet.”
  5. “Uit onderzoek blijkt dat we helemaal niet gelukkiger worden van meer consumeren zodra er eenmaal aan onze basisbehoeften is voldaan. Het hebben van spullen went heel snel. Wil je gelukkig zijn, dan kun je beter meer tijd besteden aan vrienden, iets doen wat je leuk vindt of andere mensen helpen.”

De rest van dit verhaal lees je in 19-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks bij Flair.

Yvette BaxGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden