Drink verstandig: deze drankjes bezorgen je de ergste katers Beeld Getty Images
Drink verstandig: deze drankjes bezorgen je de ergste katersBeeld Getty Images

Drink verstandig: deze drankjes bezorgen je de ergste katers

Eén van de grootste mysteries in het leven is toch wel waarom je soms vijf gin-tonics kunt drinken zonder centje pijn de volgende ochtend en je de andere keer het gevoel hebt dat je uit elkaar valt van ellende na 1,5 glas wijn.

Eén ding is zeker: hoe ouder je wordt, hoe onverdraaglijker die katers zijn. Het idéé alleen al dat je in een vorig leven Blue Curacao en Passoa achterover goot als ware het limonade is al misselijkmakend. Zelfs van een ultra-volwassen en beschaafd etentje met vrienden moet je nu soms een heel weekend bijkomen.

Rode wijn, whisky en cognac

Allemaal enorm oneerlijk, máár: je kunt het lot een beetje tarten door in ieder geval je poison of choice wijselijk te kiezen. Wat je drinkt, kan namelijk wel degelijk effect hebben op je kater. En daarbij geldt natuurlijk ook nog steeds dat hoe meer je drinkt, hoe belabberder je je de volgende dag voelt (#disclaimer).

In het fermentatieproces van alcohol ontstaan chemische stoffen die congeners worden genoemd. Die congeners geven donkere dranken als rode wijn, whisky en cognac hun uitgesproken smaak en aroma. Goedkopere likeuren bevatten vaak meer congeners, waardoor je daar sneller een kater van krijgt. Als je graag rode wijn drinkt, kan het dus geen kwaad daar iets meer aan uit te geven.

Zoete cocktails

Verder geldt ook dat hoe zoeter het drankje is, des te meer last je daar de volgende dag van hebt. Cocktails met veel suiker bevatten vaak ook verschillende alcoholische drankjes. Omdat je het drankje door de zoete smaak makkelijker drinkt, gaan die er ook sneller doorheen. Tenzij jij heel lang doet met een margharita is dat dus iets om in overweging te nemen als je een cocktail in elkaar draait.

Goed om te weten voor Oud & Nieuw is dat champagne, cava en prosecco tricky zijn vanwege het koolzuur. Dat koolzuur zorgt ervoor dat de alcohol makkelijker de bloedbaan bereikt, wat een kater niet ten goede komt.

Drugs en sigaretten

De tip om tussendoor veel water te drinken kende je vast al, maar blijft het verstandigst als je wel wil drinken maar daar de volgende dag zo min mogelijk last van wil hebben. Drink niet alleen op de avond zelf water, maar zorg dat je in de uren daarvoor ook genoeg water hebt gedronken. Dan sta je niet meteen met 10-0 achter.

Drinken op één bitterbal is nooit handig. Zorg dus altijd voor een stevige bodem. Drugs en sigaretten maken een kater veel erger, dus wees daarmee voorzichtig.

Door in ieder geval bewust te zijn van wat en hoeveel je drinkt, kun je in ieder geval een hoop leed besparen. Cheers!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden