dossier alcohol Beeld Getty Images
dossier alcoholBeeld Getty Images

PREMIUM

Drie vrouwen over hun alcoholprobleem: ‘Op mijn hoogtepunt joeg ik er drie flessen drank per dag doorheen’

Een drankje tijdens een diner, een paar bij de vrijmibo en – vooruit –dat feest van je buren wordt ook een stuk leuker met een glas bubbels. Maar hoe gezellig is drinken nog als je ervan afhankelijk bent? En hoe weet je überhaupt wanneer dat het geval is?

Jolanda Huiting, kampte dertig jaar met een alcoholprobleem, ze is nu een halfjaar nuchter.

“Ik vond mezelf een stuk leuker als ik dronk. Dan voerde ik hele gesprekken en danste ik op de bar. Ik voelde me knap, grappig en zelfverzekerd. In dat opzicht heeft het me veel positiefs gebracht. Toen ik 28 was, overleed mijn vader aan een hartaanval. Ik was een vaderskindje, met het verdriet kon ik niet omgaan. Zo werd alcohol een verdovingsmiddel. Ik dronk omdat ik depressief was en ik werd depressief omdat ik dronk. Op mijn hoogtepunt joeg ik er twee, drie flessen drank per dag doorheen.

Toen ik zwanger bleek te zijn van Merel, stopte ik. Acht dagen na mijn bevalling pakte ik het drinken weer op. Ik kwam tot inkeer toen ik borstkanker kreeg en zelfs tijdens de chemo, met mijn kale kop, nog met een glas wijn in mijn hand zat. Twee jaar en twee maanden ben ik clean geweest. In de coronaperiode kreeg ik een terugval. Ik wilde niet meer leven.

Toen mijn dochter huilend zei dat ze nog niet zonder me kon, is er iets veranderd. Ik heb in een kliniek gezeten en ga al 184 dagen elke dag naar een meeting. Alsof ik uit een coma kom. Ineens zie ik de wereld om me heen, en hoe mooi die eigenlijk is.”

Isabelle van Kooten, kampte tweeënhalf jaar met een alcoholprobleem, ze is nu twee jaar nuchter

“De eerste keer dat ik dronk ging er een wereld voor me open. Ik was een jaar of vijftien, het gelukzalige gevoel en de zelfverzekerdheid die alcohol me gaf... Steeds vaker ging ik in het weekend op stap. Tijdens mijn studie kwamen er nog meer feestjes – en alcohol – bij. Toen ik stopte met mijn opleiding, nam ik een tussenjaar en vond een baantje in de horeca, waar elke dag na werktijd nog even werd geborreld. Alle alcohol zorgde ervoor dat ik minder goed ging functioneren, me regelmatig versliep en er slecht uitzag, met mijn opgezette gezicht, wallen en rode wangen.

Toch heb ik lang niet gezien dat ik een probleem had. Totdat mijn zus de confrontatie met me aanging. Ik ben weer bij mijn ouders gaan wonen en heb ander werk gezocht. Stoppen met drinken was een uitdaging; ik was gewend aan zeven dagen per week alcohol in mijn systeem. Ik heb veel boeken gelezen en podcasts geluisterd. Op Instagram vond ik gelijkgestemden. De realisatie dat ik niet de enige was met een drankprobleem heeft me erg geholpen. Ook weet ik nu waar mijn alcoholmisbruik vandaan komt: onzekerheid. Daar heb ik aan gewerkt.”

Joke Gros-Visser, kampte tien jaar met een alcoholprobleem, ze is nu acht maanden nuchter

“Ironisch genoeg heb ik in mijn jeugd overwegend negatieve ervaringen gehad met alcohol: mijn vader was eraan verslaafd en had losse handjes. In eerste instantie dronk ik sporadisch, tijdens een feestje of als er een andere aanleiding voor was. Daarna deed ik steeds vaker ‘gewoon een drankje met vrienden’, later ook alleen. Dat werden er alsmaar meer. Een fles per dag was op een gegeven moment normaal. Ik dacht dat ik heel gezellig was als ik dronk, mijn man beleefde dat anders; hij hoefde maar iets te zeggen en ik schoot uit mijn slof. Later besefte ik pas hoe stom ik was geweest, maar dat sprak ik niet uit.

’s Avonds, als ik in bed lag, nam ik me voor om te stoppen met drinken. Ik haalde mezelf naar beneden, vond dat ik geen ruggengraat had en een loser was. Tien jaar heb ik op deze manier geleefd. Mijn opleiding tot soul & breath coach betekende een keerpunt. Daar begon ik aan wegens mijn gebrek aan zelfliefde. Tijdens het laatste weekend van de cursus besefte ik: alcohol was de blokkade die ervoor zorgde dat ik niet van mezelf kon houden.

Ik ben daarna heel hard met mezelf aan de slag gegaan, heb alle boosheid en verdriet uit mijn jeugd eruit geschreeuwd, geschopt en geslagen. Ik zag ertegen op om te moeten afkicken, maar ik heb nooit een terugval gehad. Ik mag nog steeds alcohol drinken. Het verschil is dat het niet meer hoeft. Mijn mindset is veranderd. Het is niet meer alles of niets. En het belangrijkste: ik ben liever voor mezelf.”

6 tips voor als je het stadium van ‘gezelligheidsdrinker‘ voorbij bent.

Van vrouwen die uit eigen ervaring weten welke vernietigende impact alcohol kan hebben - fysiek, mentaal en emotioneel.

  • Joke: “Wees open en eerlijk tegen je omgeving over het feit dat je een alcoholprobleem hebt. Spreek het uit naar vrienden en familie. Drinken is sociaal gezien zo geaccepteerd dat je anders geheid de vraag krijgt waarom je er niet gezellig eentje meedoet’.”
  • Joke: “Weet waarom je drinkt. Vind jij jezelf leuker met een borrel op? Ben je bang dat anderen je níét leuk vinden zonder drank? Neem je overtuigingen onder de loep en ga daarmee aan de slag. Zo pak je de oorzaak aan in plaats van ’m te verdoven.”
  • Isabelle: “Mindset is het allerbelangrijkst. In plaats van niet meer mógen drinken, zou je het niet meer moeten wíllen. Die switch heeft voor mij alle verschil gemaakt. Als ik nu ergens ben met een koelkast vol bier en wijn is het niet eens meer een issue.”
  • Isabelle: “‘Eens een alcoholist, altijd een alcoholist’ wordt weleens gezegd. Daar geloof ik niet in. Als je ervan overtuigd bent dat je de rest van je leven een probleem met alcohol zult hebben, bied je jezelf een heel negatief perspectief. Niet doen.”
  • Jolanda: “Wees kritisch naar jezelf. Ben je van ’s ochtends tot ’s avonds met alcohol bezig? Vraag je je af of het al tijd is voor een borrel? En of je wel genoeg in huis hebt? Dat wijst op een verslaving en is een teken dat je hulp nodig hebt. Ga naar meetings, praat met gelijkgestemden.”
  • Jolanda: “Wil je slagen in je poging om te stoppen met drinken, dan is het belangrijk dat die motivatie vanuit jezelf komt. Jij moet er echt klaar mee zijn. Telkens (voor een ander) stoppen en weer een terugval krijgen, werkt demotiverend en is slecht voor je zelfvertrouwen.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Milou WindhorstGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden