Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Áltijd maar willen genieten: waar komt die drang toch vandaan?

Áltijd maar willen genieten: waar komt die drang toch vandaan?

Áltijd maar willen genieten: waar komt die drang toch vandaan?

Een vakantie, afspreken met vriendinnen of gewoon een wandeling maken door het bos: genieten! Alles moet continu maar leuk, leuker, leukst zijn, en een avondje alleen op de bank kan al snel vervelen. Maar waarom voelen we die drang eigenlijk? ‘Gewoon’ iets doen of juist niksen lijkt tegenwoordig niet meer goed genoeg. Hoe komt dat?

Drang om te genieten

Natuurlijk zoek je liever plezier op dan ongemakkelijke ervaringen. Dat is alleen maar menselijk en ook dieren zullen eerder een prettige activiteit verkiezen om pijn te kunnen vermijden. Je aangeboren overlevingsinstinct waarschuwt je op deze manier immers om gevaar uit de weg te kunnen gaan. Niet zo gek dus, dat plezier in ons hoofd gelijk staat aan iets goeds. Maak daarom kennis met het pleasure principle van Sigmund Freud: de drang om op zoek te gaan naar de leuke kanten in het leven. Toch is het niet meteen dé verklaring waarom we tegenwoordig maximaal willen genieten van elk klein moment.

Paradijs

Dirk de Wachter, psychiater-psychotherapeut aan de Katholieke Universiteit Leuven in België, noemt deze behoefte ook wel ‘de ziekte van deze tijd’. Waarom alles dus ook leuker dan leuk moet zijn, heeft volgens hem alles te maken met het afschaffen van religie. In zijn boek De kunst van het ongelukkig zijn redeneert hij: “We willen het paradijs hier en nu maken, sinds de meesten ervan overtuigd zijn dat er na dit aardse leven geen paradijs meer wacht.” Als mens willen we ons een ware god voelen, om elke dag de slingers te kunnen ophangen. Plus: “Alles wat niet gelukkig en geweldig is, is ongewenst en abnormaal”.