Down under scheren? Zo doe je dat als een pro
Kaal, getrimd, een volle bos of alleen een streepje... Ieder heeft haar eigen voorkeur hoe het er down under uitziet. Voor degenen die hun flamoes nauwkeurig bijhouden met een scheermesje, of dat van plan zijn om te doen: de volgende dingen zijn handig om te weten.
Bye bye rode bultjes!
Wel of niet kaal?
Er is veel te doen rondom lichaamsbeharing bij vrouwen. Was kaal tien jaar geleden nog de norm; de afgelopen jaren klinken er steeds meer andere geluiden. Het zou zelfs helemaal 'in' zijn om je lichaamshaar lekker te laten staan. Feit blijft: de een voelt zich fijn bij een kale poes, terwijl de ander daar de rillingen van krijgt. Belangrijk is om te beseffen dat er geen sprake is van moéten. Doe vooral waar je jezelf fijn bij voelt.
Is het hebben van schaamhaar niet vies?
De vele olie- en zweetklieren kunnen ervoor zorgen dat je schaamstreek wat klammig is. Maar het is niet viezer dan andere plekjes op je lichaam. Door het te wassen met neutrale zeep (zorg uiteraard dat dit niet ín je vagina komt), kun je het schoon houden. Vies is het dus niet. Sterker nog: door je schaamhaar regelmatig te scheren verhoog je de kans dat je haarworteltjes gaan ontsteken. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot een ontstoken huid.
Kom je niet klaar van penetratie?
Scheren, waxen, of iets anders?
Ga je voor het gladste en langstdurende resultaat? En heb je een hoge pijngrens? Dan kun je zonder twijfel het best gaan voor een waxbeurt. Kies je liever voor gemak en zo min mogelijk pijn? Dan is een scheermesje misschien meer iets voor jou. Ook kun je aan de haal gaan met een ontharingscrème (= pijnloos!). Let wel goed op dat je er een gebruikt die geschikt is voor de gevoelige huid rondom je vagina en laat 'm niet te lang zitten, want irritaties en ontstekingen wil je daar écht niet hebben.
Hoe kan ik het best scheren down under?
Voordat je als een malle je scheermesje door je haar haalt: let even op het volgende. Als je schaamhaar nog lang is, kan het je scheermes verstoppen en erin blijven hangen. Niet fijn! Trim of knip je haartjes daarom van tevoren. Stap vervolgens onder de douche en was de boel grondig met water, zodat alle bacteriën weg zijn. Vlak na het scheren zijn je haarzakjes geopend, dus extra vatbaar voor infecties. Gebruik dus ook een schoon scheermesje. Hoe scherper hoe beter, want schaamhaar is vrij dik. Vergeet niet om scheercrème of -gel te gebruiken, en scheer met de haargroei mee om ontstekingen te voorkomen. Je vrije hand kun je gebruiken om de huid strak te trekken.
Komt je haar echt sneller, dikker, stugger en donkerder terug?
We horen vaak dat je haarstructuur na het scheren verandert. No worries, dat is een fabel! Alleen hormonen hebben invloed op het haartype en de snelheid waarmee het groeit.
What's up met al die bultjes?
Niets is irritanter dan die jeukende rode en witte bultjes na het scheren. De kans is groot dat je last hebt van folliculitis: een ontsteking van de haarzakjes. Meestal verdwijnen ze vanzelf na een paar dagen. Zo niet, dan kun je een bezoekje aan de dokter brengen. Vaak kunnen ontstekingsremmende producten zoals Betadinezeep de bultjes verhelpen. In sommige gevallen schrijft de dokter antibiotica voor.