Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Minder vaak plassen dankzij dít trucje: double voiding (werkt het echt?)

Minder vaak plassen dankzij dít trucje: double voiding (werkt het echt?)

Minder vaak plassen dankzij dít trucje: double voiding (werkt het echt?)

Moet jij een halfuur nadat je geplast hebt meteen weer naar de wc? En heb je geen blaasontsteking? Dan is er een kans dat je niet goed uitplast. Met double voiding kun je tot een extra halve liter plas uit je blaas krijgen, tenminste, dat zeggen ze. Werkt het echt?

Minder vaak plassen

Vaak moeten plassen is irritant. Tijdens een belangrijke vergadering, als je je kind op haalt bij het schoolplein of als je onderweg bent met het OV naar je werk: het zijn momenten dat je liever ontspannen bent. De Britse Glamour verklaart dat ‘Double Voiding’ dé manier is om goed uit te plassen.

Hoe doe je aan double voiding

Het klinkt als een ingewikkeld soort seksstandje, maar het is eigenlijk heel simpel. Spaanse uroloog Peraza Godoy legt in Glamour uit dat je je blaas volledig leeg probeert te maken door je perineum (beter bekend als banus – het stukje tussen je vagina en anus) te ontspannen en voorover te buigen, zodat je bekken in een betere ‘plashouding’ komen te staan. En, heel belangrijk, je blijft langer op de pot zitten. Als je denkt dat je klaar bent, blijf je nog dertig seconden zitten.

Werkt double voiding?

Onze collega’s van Het Laatste Nieuws vroegen aan bekkenbodemkinesitherapeut Marjan Claes van het Urologisch Centrum Groenenborger in Antwerpen of dat nou de heilige graal is, double voiding. Zij legt uit: “Iedere houding waarin je het gevoel hebt dat alles eruit komt en je geen druk hoeft te zetten, is een goede houding. Dus double voiding kan, maar het hoeft niet per se.” Ook het verhaaltje dat de blaas volledig leeg moet zijn, blijkt een mythe: “Er mag maximaal vijftig milliliter urine achterblijven. Het gaat er vooral om dat je het gevoel hebt dat de blaas leeg is. Als dat zo is en je geen blaasproblemen hebt, hoef je dus niet te double voiden.”

Neem je tijd

Toch is er één ding dat wel goed is om mee te nemen uit de plastechniek: langer de tijd nemen. “We zitten vaak te gehaast op het toilet”, legt de therapeut uit aan Het Laatste Nieuws. “Dat begint al van kinds af aan: op school of thuis worden we aangemaand niet te reuezelen op de wc. Maar de druk zetten tijdens het plassen, is erg ongezond. Vooroverbuigen en hard duwen is daarom geen goed idee. Maar iets langer blijven zitten om te verzekeren dat er niets meer komt, wel. Tien tellen is ook al genoeg.”

Kortom: we hoeven niets geks te doen, behalve wat meer de tijd nemen en na je laatste druppel nog tien tellen blijven zitten. Easy peasy, no squeezy.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Laatste Nieuws | Beeld: Getty Images