zelfbevrediging Beeld Getty Images
zelfbevredigingBeeld Getty Images

Doe het lekker zelf: maak tijd vrij om je lijf te ontdekken en te bevredigen

Even masturberen is prima. Maar hoe vaak maak je écht tijd voor jezelf vrij om je lijf te ontdekken en te bevredigen? Dat blijkt namelijk nogal belangrijk. Journalist Milou zoekt uit waarom.

Sleutelwoord zelfbeminnen

Ik masturbeer meerdere keren per week. Dat gaat ongeveer zo: ik voel een kleine kriebel in mijn vulva, verplaats mezelf even naar mijn bed (als ik daar nog niet in lig) en vinger mezelf. Dat doe ik heel snel, bijna gespannen. Alsof ik haast heb om zo snel mogelijk tot een hoogtepunt te komen. Als ik lui ben, pak ik mijn vibrator erbij of ik zet een pornofilmpje op. In no time heb ik een orgasme bereikt. Klaar is Kees.

Op zich prima, maar soms voelt het nogal als een ‘praktische’ handeling waarvoor ik weinig geduld lijk te hebben. Tijdens een rondvraag bij vriendinnen blijken ze dit te herkennen. Waarom nemen we niet meer de tijd en geven we onszelf niet meer liefde? Hoe pakken we dat beter aan? Het sleutelwoord is zelfbeminnen.

De male gaze

“Zelfbeminnen is masturberen, maar dan op een minder doelgerichte manier op het orgasme,” vertelt schrijver en journalist Daan Borrel, die al jarenlang onderzoek doet naar de vrouwelijke seksualiteit. “Het gaat om het echt genieten van je eigen lichaam met liefdevolle en nieuwsgierige aandacht. Het is sensueler dan masturberen.” Een paar jaar geleden kwam ze in aanraking met een zelfbeminningscursus van Vallei Orgasme, waarbij ze drie keer per week huiswerk moest doen. Zo leerde ze zelfbeminnen.

“Eigenlijk is het een combinatie van masturbatie en meditatie.” Het was een eyeopener. “Snel en doelgericht masturberen is niet slecht en het is niet dat het niet mag, maar ik denk dat zelfbeminning een enorme aanvulling kan zijn. In je vagina of in je buik kan veel gevoel zitten, maar hoe ontdek je dat als je daar niet de tijd voor neemt? Ik zit lekkerder in mijn vel als ik vaak zelfbemin.”

Toch blijkt het lastig om op deze (sensuele) manier met jezelf bezig te zijn. Veel vrouwen zien hun eigen lichaam door de ogen van de male gaze – in de westerse maatschappij zijn vrouwen eeuwenlang in kunst, films en boeken weergegeven vanuit het mannelijke oogpunt. Borrel: “Vrouwen leerden zichzelf zo van een afstandje te bekijken, ook tijdens seks. Als een object zonder gevoelens. Ze letten vooral op of ze er geil uitzien, maar leren moeilijk te voelen wat zij graag zelf willen. Voor veel vrouwen is het daardoor lastig om vrij te zijn in hun lichaam.

Grenzen en verlangens

Tuurlijk kun je opgewonden raken van hoe iemand anders je ziet, maar het is ook interessant en belangrijk om te kijken wat jouw lijf lekker vindt, zodat je goed je grenzen en verlangens kent. We kennen onze lijven niet goed genoeg, leren dat seks altijd met een ander is, in plaats van dat we masturberen ook zien als volledige seks. Ik denk dat de maatschappij nog steeds bang is voor de seksuele kracht van een vrouw. De Amerikaanse feminist Audre Lorde schreef in 1987 in het essay Use of the erotics, dat mensen het beangstigend vinden als vrouwen echt goed in hun lijf zitten. Dan verandert natuurlijk de hele machtsstructuur.”

Zelfbeminnen dus. Meer en bewuster tijd nemen voor jezelf, meer op ontdekkingstocht gaan in je eigen lichaam. Dat is niet makkelijk, want vrouwen lopen anno 2023 tegen behoorlijk wat dingen aan als het gaat om soloseks. Er heerst nog steeds veel ongemak en dat is een groot verschil met mannen. Seksuoloog Nynke Nijman: “Mannen doen het met veel meer gemak met zichzelf. Dat heeft alles te maken met comfortabel zijn in je eigen seksualiteit. Bij jongens van elf, twaalf jaar wordt masturberen als iets positiefs gezien, terwijl het bij meisjes gepaard gaat met schaamte en iets stiekems.”

Zelfbevrediging bij mannen

Dat zou kunnen verklaren waarom mannen vaker masturberen dan vrouwen. Volgens Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit, doen vrouwen minder vaak aan zelfbevrediging dan mannen. Uit het onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland bleek dat veertig procent van de mannen wekelijks aan soloseks doet, terwijl dat bij vrouwen veertien procent is. Jongens beginnen er ook eerder mee, de gemiddelde leeftijd is 13,5, terwijl dat bij meisjes 14,6 is.

Ook Nijman noemt het belang van zelfbeminnen: “Bij de meeste vrouwen gaat het om even snel een orgasme bereiken, maar dat heeft weinig te maken met liefde of oprecht voelen wat er in je lichaam gebeurt. Jezelf echt even aanraken, verwennen en bewust denken: wat voel ik? Kennis over je eigen lichaam is daarin belangrijk.” Heel belangrijk, want masturberen is gezond en goed voor je. Er komen stofjes vrij waar je blij van wordt, zoals dopamine en vasopressine. “Het gaat ook om omarming en acceptatie van je seksualiteit,” aldus Nijman, “mogen genieten van je lijf en daarbij genot en opwinding ervaren. Dat zorgt voor ontspanning en rust.”

Een luie clit

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor vrouwelijke seksualiteit. Er verschijnen steeds meer artikelen, podcasts en boeken over seks, zoals Make women come van Nina de la Parra, It’s all about the clit van Lotte Sierens en Kom je ook? van LotteLust. Borrel: “Die aandacht is maar goed ook. Een eigenaar van een vrouwvriendelijke seksshop vertelde me dat vrouwen op veel jongere leeftijd voor een seksspeeltje komen dan tien jaar geleden. Seksspeeltjes zijn zichtbaarder geworden. Het is een goed teken dat jonge vrouwen meer hun verlangens durven te onderzoeken.”

In coronatijd steeg de verkoop van sekstoys enorm. Toen de avondklok inging, schoot de verkoop van seksshop EasyToys met 170 procent omhoog, waaruit duidelijk wordt dat er steeds meer aandacht is voor het vrouwelijk genot. Maar volgens Nijman is er ook een valkuil bij speeltjes. “Natuurlijk is het goed dat speeltjes zelfvertrouwen aan vrouwen kunnen geven, omdat sommige vrouwen daardoor leren om klaar te komen. Belangrijk is wel dat we niet afhankelijk worden van die stimulatie, dat je clitoris te gewend raakt aan die specifieke stimulatie voor een orgasme en niet ook gewend is aan aanraking met de vingers.”

Hé, heb ik ADHD?

Veel vrouwen weten het niet

Zelfliefde versterken

Als je leert dat je jezelf veel genot kunt geven, wordt het eerder leuk om seks te hebben met een ander. Dat kan je relatie en zelfliefde versterken. Je hoeft jezelf echt niet elke keer urenlang te beminnen, de afwisseling – soms lang, soms kort – is net zoals bij seks met een ander leuk. Begin met kleine stapjes: vertroetel je lijf, streel je tepel, aai je been, kus je armen – onderzoek wat je fijn vindt. En geniet ervan.

Na het schrijven van dit stuk voelde ik een tinteling in mijn vulva. In plaats van meteen gretig te gaan masturberen, ben ik op bed gaan liggen, met mijn ogen dicht, adem in, adem uit, en mezelf gaan strelen. Zelfbeminning, here I come.

De rest van dit dossier lees je in Flair 05-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Milou DeelenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden