Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zijn de redenen waarom er soms een puist precies op je lip zit

Dit zijn de redenen waarom er soms een puist precies op je lip zit

Dit zijn de redenen waarom er soms een puist precies op je lip zit

Puistjes. We hebben er allemaal wel eens last van. Het staat niet mooi, kan pijn doen en het zit in de weg. Het kan echt overal op je lichaam zitten. Ook op je lippen of in de buurt van je mond. De reden waarom mensen een puistje op hun lip krijgen, is inmiddels bekend.

Het verschil

Is een puist op je lip, geen koortslip? Nee, daar zit toch echt verschil in. Het kunnen hele andere oorzaken zijn. De oorzaak van koortslip, is namelijk door het Herpes Simplex-virus. Dit virus verschijnt op je lippen, zodra je weerstand te laag is. Het kan jeuken en zelfs branden. Bij een puistje gebeurt dat niet. Er komt hooguit een wit kopje erop te zitten, maar bij een koortslip is het een vochtig blaasje. Als je twijfelt kun je altijd een professioneel iemand inschakelen, maar dit zijn in ieder geval de grootste verschillen.

Hoe ontstaat een puistje op je lip?

De reden waarom puistjes vaak rondom je mond komen, komt omdat daar veel talgklieren zitten. Als zo’n talgklier verstopt zit, dan gaat het opzwellen en is het extra vatbaar voor bacteriën. Dan komt er een puistje tevoorschijn. Vooral bij je mond, kan het snel opengaan en dat is extra vervelend. Dat komt omdat de huid bij je lip dunner is.

Boosdoeners

De bacteriën zijn de grootste pestkoppen, als het gaat om puistjes bij je lip. Je kan deze boosdoeners niet echt vermijden, maar je kan de kans wel kleiner maken. Daarvoor kan je het best geen lipproducten met andere delen en goed je handen wassen, voordat je aan je mond gaat zitten. Anders kan je op de puisten wachten.

Lees ook
Hack: met een blaarpleister ben je in no time van die etterende puist af

Eten

Wat komt er nog meer langs je lippen? Juist, eten. Alleen maakt het niet zoveel uit of je eten op je mond komt, maar meer wat je precies binnenkrijgt. Te veel vet, gefrituurd en pittig eten. Kan het gevolg van puistjes verergeren. Ook kan het een teken zijn van je darmen. Het kan zijn dat je meer water moet drinken of vezels moet gaan eten.

Verzorgingsproducten

Wat je allemaal op je lippen smeert heeft ook gevolgen tot puistjes. Bijvoorbeeld lippenbalsem, maar ook lotions, crèmes, make-up en gezichtsreinigers. Er staat nog één ding op het lijstje en dat is tandpasta. Ja, je hoort het goed. Vooral tandpasta met ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat. Deze producten zijn niet de oorzaak van puistjes, maar het laat de poriën wel verstopt raken. Geef daarom het gebied rondom je mond genoeg adem. Smeer er niet te veel op.

Geen puistjes

Maar hoe kan je nou puistjes voorkomen? Als de puist er op zit, dan kan je er niks meer aan doen. Eigenlijk moet je er juist niks aan doen. Anders kan het gaan ontsteken, doordat je het pus aanraakt met je vingers. De puist gaat dan open en dan komen de bacteriën gemakkelijker naar binnen. Geduld is een schone zaak en in dit geval ook. Wacht af tot die vanzelf verdwijnt. Om puistjes te voorkomen, doe je het volgende: eet gezond, reinig je gezicht elke dag, gebruik geen vettige lippenbalsem en was je handen voordat je je gezicht aanraakt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | beeld: GettyImages