Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit vertelt de kleur van je urine je

Dit vertelt de kleur van je urine je

Dit vertelt de kleur van je urine je

Misschien trek jij liever meteen het toilet door wanneer je geplast hebt, maar het is best handig om te weten hoe je urine eruit ziet! De kleur van je plas vertelt je namelijk veel over je gezondheid.

Doorzichtig

Hoe helderder je urine, hoe beter het met je gezondheid is gesteld! Wanneer je plas helemaal doorzichtig is, bijna zoals water, drink je echter te veel water of koffie.

Lichtgeel

De ideale kleur wat plas betreft! Lichtgele urine betekent namelijk dat je hydratatieniveau perfect is.

Donkergeel

In de ochtend een prima kleur, maar als je altijd donkergele urine hebt zou je toch wat meer water moeten drinken.

Honingkleurig

Dit betekent dat je lichaam niet voldoende gehydrateerd is. Drinken, drinken en nog eens drinken dus! En dan hebben we het niet over alcohol.

Bruin

Laxeermiddelen, rabarber of bruine bonen kunnen ook voor bruine urine zorgen, dus dan hoef je je niet druk te maken. Soms wijst het echter op uitdroging, lever- of nierfalen! Als meer water drinken niet helpt om de bruinige kleur weg te krijgen, kun je het beste even een bezoekje brengen aan de dokter.

Oranje

Dit is geen goed teken! Oranje plas wijst namelijk op uitdroging en dus is het verstandig om meer water te gaan drinken. In het slechtste geval kan dit ook een gal- of leverprobleem zijn.

Roze

Als je net voedingsmiddelen hebt gegeten die deze kleur kunnen veroorzaken, zoals bieten, bramen of rabarber, hoef je je geen zorgen te maken. In andere gevallen is er waarschijnlijk bloed aanwezig in je urine, wat een teken van een infectie van de urinewegen kan zijn, of zelfs nier- of prostaatproblemen. Naar de dokter dus!

Blauw of groen

Heel zelden kan blauwe plas wijzen op het Drummond syndroom, maar die ziekte komt (gelukkig) zelden voor. Een andere reden van blauwe of groene urine kan zijn dat je voedingsmiddelen hebt gegeten met veel kleurstof. Ook asperges kunnen voor een lichtgroene kleur zorgen. Deze groenten zorgen er overigens ook voor dat je plas een beetje gaat stinken…

Schuim

Je urine kan ook borrelen of schuimen. Meestal ligt dat aan een eiwitrijk dieet, maar het kan ook op nierproblemen duiden.

Beeld: iStock