Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit verandert er aan je borsten als je zwanger bent

Dit verandert er aan je borsten als je zwanger bent

Dit verandert er aan je borsten als je zwanger bent

Veel vrouwen merken aan hun borsten dat ze zwanger zijn, want dan gebeurt er nogal wat met je boezem. Wat precies hebben we op een rijtje gezet.

  1. Gevoelige borsten Dit is vaak een van de eerste symptomen en een stille hint vóór een zwangerschapstest. Aanraking kan al pijnlijk zijn en soms is zelfs het aantrekken van een kledingstuk niet te doen. Gevoelige borsten worden veroorzaakt door de toename van oestrogeen en progesteron, een verhoogde bloedtoevoer en de snelle groei van melkklieren.
  2. Groot, groter, grootst Voor veel vrouwen (en partners) geen probleem: vanaf zes weken zwangerschap beginnen je borsten te groeien. En daar zullen ze de rest van je zwangerschap niet meer mee stoppen. Boobies die uiteindelijk twee cupmaten groter zijn, dat is helemaal niet raar. De groei kan geleidelijk gaan, maar een groeispurt is niet uitgesloten.
  3. Hallo aderen Door de verhoogde bloedtoevoer worden aderen op je borsten beter zichtbaar. Dat is niet zo gek, want aan het einde van je zwangerschap heb je tot 50 procent meer bloed in je lichaam. Zodra je baby geboren is of wanneer je stopt met borstvoeding geven, zullen de aderen weer hetzelfde worden als voordat je zwanger raakte.
  4. Tepeltransformatie Je tepels worden groter, donkerder en gaan waarschijnlijk meer uitsteken. Dat is vooral praktisch: zo kan je baby er straks makkelijk bij tijdens het voeden. Je tepelhoven worden ook groter en donkerder en er kunnen bultjes op komen, de zogenaamde Montgomery kliertjes. Die geven een olieachtige substantie af die de boel soepel houdt en je tepels beschermt tegen uitdroging.
  5. Lekgevaar Het is waarschijnlijk het laatste waar je op zit te wachten, maar tijdens je zwangerschap kunnen je borsten gaan lekken. Er kan colostrum (de speciale melk die je baby de eerste dagen na z’n geboorte krijgt, red.) wegvloeien. De productie daarvan begint rond de derde maand van je zwangerschap. Dan is er dus al lekgevaar, maar meestal gebeurt dat pas rond het einde van je zwangerschap. Ook goed om te weten: het lekken kan op elk moment voorkomen, maar gebeurt meestal wanneer je sexueel opgewonden bent.

Lees ook: 

Zes voordelen van grote borsten
Negen dingen die je nog niet wist over borsten

Beeld: iStock