Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom je ook ineens moet gapen als iemand anders dat doet

Dit is waarom je ook ineens moet gapen als iemand anders dat doet

Dit is waarom je ook ineens moet gapen als iemand anders dat doet

Je herkent het vast wel: je vriendin gaapt en jij begint ook te geeuwen. Hoe kan dit? En heeft dit überhaupt een verklaring? Jazeker. Dit heeft namelijk alles te maken met empathie. We leggen hieronder uit hoe het werkt.

Gapen

Maar eerst, wat is gapen eigenlijk? De meeste mensen denken dat we gapen omdat we moe zijn of verveeld. Maar in de praktijk zijn er, naast deze twee redenen, ook andere aanleidingen waardoor we gapen. We geeuwen namelijk ook zodat er meer lucht in onze longen komt om zo atelectase te voorkomen. Atelectase, ook wel bekend als longatelectase, is een aandoening waarbij een deel van de long geen lucht meer krijgt.

Verder maken we tijdens het gapen een stofje aan om onze hersenen te koelen. We geeuwen dus meer zodra de hersenen oververhit dreigen te raken. Ook schijnen we meer te gapen in de seizoenen waarin de buitentemperatuur warmer is dat de lichaamstemperatuur.

Spiegelneutronen

Het blijkt heel normaal te zijn om te geeuwen als je een ander ziet gapen. Als een ander gaapt, prikkelt dit namelijk de motorische cortex in de hersenen. Hierin zitten spiegelneutronen. Deze zogeheten spiegelneutronen zijn eigenlijk zenuwen die actief worden als je iemand iets ziet doen. Vervolgens sturen de spiegelneutronen de hersenen van je spieren aan en hierdoor begin jij ook met gapen.

Lees ook
Dreams do come true: van naakt slapen zou je kunnen afvallen

Inlevingsvermogen

Maar hoe kan het dat je sneller moet gapen bij een bekend dan bij een onbekend iemand? Dat zit zo: als bijvoorbeeld een goede vriendin gaapt, werken de prikkels sterker dan bij een onbekend iemand. Er wordt eerder empathie opgewekt. Hierdoor ga je dus sneller geeuwen. Dus eigenlijk is het een mega sociaal trekje en betekent het juist dat je veel inlevingsvermogen hebt. Als je jezelf hier niet helemaal in kan herkennen, kan dat. De hersenen van de een worden nou eenmaal sneller geprikkeld dan de ander.

Weetje: over gapen praten of lezen is besmettelijk. Heb jij jezelf al betrapt tijdens het lezen van dit artikel?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan en Slaap informatie Centrum| Beeld: Getty Images