Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom je nóóit een (hydrofiele) doek over de kinderwagen moet hangen

Dit is waarom je nóóit een (hydrofiele) doek over de kinderwagen moet hangen

Dit is waarom je nóóit een (hydrofiele) doek over de kinderwagen moet hangen

De temperaturen lopen deze dagen flink op en de zon schijnt fel. Logisch dat je je baby tegen de zon en warmte wil beschermen, ook in de kinderwagen. Maar let op: doe dit nooit door een (hydrofiele) doek over de wagen te hangen. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

Als de zon schijnt, zoek je met je baby zoveel mogelijk de schaduw op. Het tere babyhuidje is namelijk niet goed bestand tegen de felle zon. Het kan dan een goed idee lijken om je kindje verkoeling en schaduw te bieden door een doek over de kap van de kinderwagen te hangen. Maar dit werkt averechts: zo wordt het alleen maar warmer voor je baby. En dat kan leiden tot oververhitting, al binnen een halfuur.

Temperatuur kan hoog oplopen

Die warmte kan in korte tijd al levensgevaarlijk worden. Als een kinderwagen is afgedekt met een hydrofiele doek, kan de temperatuur in de bak met 7 graden toenemen, blijkt uit onderzoek van TUV Nederland in opdracht van Stichting Veilig Kind.

Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Gevolgen zoals een zonnesteek of oververhitting, en zelfs wiegendood behoren dan tot de risico’s.

Lees ook
9 x tips voor een ontspannen vliegreis met baby

Onveilige manieren om je baby tegen de zon te beschermen

Uit hetzelfde onderzoek  is gebleken dat niet alleen hydrofiele doeken over de kinderwagen gevaarlijk zijn. Alle manieren van afdekken zorgen voor risico’s. Zorg dat er zoveel mogelijk frisse lucht de wagen in kan komen, is het devies.

  • Een normale deken over de kinderwagen heen hangen. Met een normale doek of deken neemt de temperatuur in de bak van de kinderwagen met ruim 5 graden toe.
  • De zonnekap van de kinderwagen helemaal uitklappen. De speciale zonnekap lijkt ongevaarlijk, maar is het niet: de temperatuur kan hiermee 6 tot 11 graden oplopen.
  • Een hydrofiele doek over de kinderwagen heen leggen. De temperatuur kan hierdoor ruim 7 graden stijgen.

Dit zijn de veilige manieren

  • Parasol bevestigen op de kinderwagen. Een parasol op de kinderwagen is de veiligste manier om je kindje schaduw te bieden. De parasol zorgt ervoor dat er veel frisse lucht in de wagen kan komen en er een goede luchtcirculatie is. Hierdoor stijgt de temperatuur in de bak niet.
  • Een Dooky Universal Cover gebruiken. Yes, wij zijn fan van Dooky! De Dooky is een speciale doek die je met ringetjes aan de wagen bevestigt en als een luifel bóven de bak spant (aan het stuur van de wagen). Hang de Dooky dus niet over de wagen heen. En let op: ook dit is een goede manier, al kan de temperatuur met een Dooky nog steeds toenemen met 1 tot 3 graden. Bekijk hier hoe je de Dooky cover bevestigt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Zwangerenportaal / 24Baby | Beeld: Getty Images