Dit is waarom je het best naakt kan slapen Beeld Getty Images
Dit is waarom je het best naakt kan slapenBeeld Getty Images

Dít is waarom je het best naakt kan slapen

Naakt slapen. Sommigen zweren erbij, anderen trekken liever een pyjama aan of in ieder geval een onderbroek of string. Toch is naakt het bed induiken zeker het proberen waard. Wij vertellen je waarom!

Je lichaamstemperatuur is een belangrijk onderdeel van je biologische klok, die bepaalt namelijk wanneer je slaapt en wanneer je wakker wordt.

Je valt sneller in slaap

Gedurende de dag verandert je lichaamstemperatuur, zo daalt deze in de loop van de avond en nacht geleidelijk. Deze afkoeling stimuleert de aanmaak van melatonine. Dit hormoon maakt je slaperig. De daling van je lichaamstemperatuur verklaart voor een deel ook waarom je naarmate de avond nadert je steeds slaperiger gaat voelen.

Het slapen zonder kleding aan kan je lichaam helpen nog sneller af te koelen, en dus ook nog sneller in slaap te vallen. Naakt slapen is dus perfect weggelegd voor mensen die nog uren in hun bed door de socials heen scrollen en maar niet in slaap kunnen vallen.

Naakt slapen laat de boel luchten

Ons lichaam is vanaf de geboorte al gewend om zich te schuilen onder meerdere lagen kleding. Als je naakt slaapt, geef je je lichaam de kans om even te ademen. Ook je geslachtsdelen, oksels en voeten die over het algemeen weinig tot geen frisse lucht krijgen, krijgen dan de kans om even te kunnen luchten.

Door je lichaam te laten ademen, voorkom je (huid)ziektes zoals eczeem, huidirritatie of verschillende schimmelinfecties. Dus wanneer het kan, free your body!

Bye bye rimpels

Daarbij helpt naakt slapen ook tegen veroudering van de huid. Dit doordat je lichaamstemperatuur redelijk laag blijft als je naakt slaapt. Het gevolg, het stimuleert de aanmaak van melatonine en het groeihormoon. Melatonine heeft sterke eigenschappen die het DNA in je lichaam beschermt tegen kwade stoffen. Het wordt dan ook een krachtig anti-aging hormoon genoemd.

Groeihormonen helpen spieren op te bouwen, weefsels te herstellen en het risico op diabetes en hartaandoeningen te verminderen en een gezond gewicht te behouden. Veel positives dus die je helpen rimpels tegen te gaan!

Je humeur fleurt er van op

Door naakt te slapen en je lichaamstemperatuur te verlagen, breng je ook je cortisolspiegel omlaag. Cortisol is een alertheids- en stresshormoon. Tijdens het slapen met kleding aan kan je soms wel eens verhit raken en dan hebben je cortisolspiegels de neiging om hoog op te lopen. Dit kan leiden tot meer angsten (tijdens het slapen, maar ook als je wakker bent), maar ook tot een groter verlangen naar ongezond eten en gewichtstoename. Als je naakt slaapt heb je al deze problemen minder of helemaal niet, waardoor je humeur (hopelijk) opfleurt.

Verder, zoals eerder genoemd val je sneller in slaap als je naakt slaapt, dit heeft als gevolg dat je ook langer slaapt en dus een goede nachtrust krijg. Je staat dan beter gehumeurd op, voelt je fris en opgewekt en kan je beter concentreren op je werk.

Een pluspunt voor je relatie

Als laatste, is naakt slapen ook erg goed voor je relatie met je partner (als je deze hebt). Want wanneer je je bed deelt met iemand van wie je houdt, kan naakt slapen ook de band tussen jullie twee versterken. Door naakt te slapen heb je namelijk meer kans op huidcontact, zeker bij knuffelen of lepeltje lepeltje liggen.

Door dit intieme contact komt er een grote hoeveelheid oxytocine vrij. Dit is een ‘liefdeshormoon’ of ook genoemd, een ‘knuffelhormoon’ en wordt geproduceerd bij positieve contact. Met positief contact wordt elkaar aankijken, aanraken, knuffelen en samen vrijen bedoeld. Lekker naakt kroelen dus!

Bron: Margriet, Coco & Cici

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden