Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Huh: dit is waarom iemand zonder mondkapje er heel anders uitziet dan je verwacht

Huh: dit is waarom iemand zonder mondkapje er heel anders uitziet dan je verwacht

Huh: dit is waarom iemand zonder mondkapje er heel anders uitziet dan je verwacht

Opeens zie je jouw nieuwe collega na weken samenwerken voor het eerst zonder mondkapje. Huh? Diegene ziet er heel anders uit dan je verwachtte. Wij leggen uit hoe het komt dat je zo’n totaal verkeerde inschatting maakt.

Totaalplaatje

Ons brein is er erg goed in om dingen aan te vullen die we niet kunnen zien, bijvoorbeeld de kant van het gezicht dat bedekt zit onder een mondkapje. Maar of die aanvulling ook altijd klopt, is een tweede. Dat zelf aanvullen van dingen die je niet kunt zien, wordt amodale voltooiing genoemd. Ook is die totaal verkeerde inschatting van iemands gezicht te verklaren doordat we simpelweg heel slecht zijn in het waarnemen van gezichten, tenzij we een totaalplaatje zien.

Lees ook:
Een iPhone-update waar we blij van worden: straks kun je met een mondkapje op je iPhone wél ontgrendelen

Gezichtsherkenning

Cognitief neurowetenschapper aan de York-universiteit in Canada, Erez Freud, noemt het jaar 2020 ‘het grootste experiment in gezichtsherkenning ooit’. “Hoe we anderen waarnemen en identificeren, is erg veranderd gedurende de coronacrisis”, aldus Freud in VICE.

Hoewel mensen slecht zijn in het waarnemen van gezichten, zijn we er wel erg gevoelig voor. Vaak zien we gezichten in willekeurige voorwerpen, dat wordt ook wel pareidolie genoemd. Daarbij hebben onze hersenen wel de neiging om gezichten in een bepaalde combi te zien. Holistische gezichtsverwerking: rechtop met twee ogen, een neus en een mond. Daarbij wordt niet gelet op specifieke gezichtskenmerken

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VICE | Beeld: GettyImages