Dit is waarom het beter is om jezelf met factor 30 in te smeren dan met factor 50 Beeld Getty Images
Dit is waarom het beter is om jezelf met factor 30 in te smeren dan met factor 50Beeld Getty Images

Dit is waarom het beter is om jezelf met factor 30 in te smeren dan met factor 50

Het is zomer! Tijd om lekker buiten in het zonnetje te genieten van een verkoelend drankje en een goed boek. Een flesje zonnebrandcrème mag natuurlijk niet ontbreken. Maar kun je dan beter smeren met factor 30 of factor 50?

In Nederland is het ook eindelijk zomer. Tijd om een dagje naar het strand te gaan of lekker te loungen in de tuin. Je wilt natuurlijk niet verbranden, dus vergeet jezelf niet in te smeren met zonnebrandcrème! Weet je niet met welke factor je het beste kunt smeren? NU.nl legt uit waarom het slimmer is om met factor 30 te smeren.

Smeren met factor 30 of 50?

Elke factor van een zonnebrandcrème geeft bescherming tegen de zon. De SPF (sun protection factor) vertelt je iets over de hoeveelheid UV-straling die de zonnebrandcrème absorbeert of reflecteert. Hoe hoger de factor van de zonnebrand, hoe hoger de bescherming tegen UV-straling. UV-straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt of verbrandt (als je te lang in de zon zit). Hoe snel je verkleurt of verbrandt heeft alles te maken met je huidtype en de zonkracht op het moment van zonnen.

Mensen kiezen vaak voor factor 50, omdat deze SPF de langste bescherming biedt. Maar het is zeker niet altijd de beste oplossing. Mensen, die factor 50 smeren, denken vaak dat ze perfect beschermd zijn en zijn daardoor minder voorzichtig met zonnen. Vaak smeren ze zichzelf minder vaak in en liggen ze weinig in de schaduw. Hierdoor zijn ze uiteindelijk toch minder goed beschermd tegen de zon en hebben ze een grotere kans om te verbranden.

Het verschil in bescherming bij factor 30 en 50 is heel klein, daarom is het advies om met factor 30 te smeren. En vergeet dan niet om jezelf meerdere keren per dag opnieuw in te smeren!

Lees ook Hello sunshine: kan je verbranden door het raam heen?

Een ander nadeel

Nog een nadeel van een zonnebrandcrème met een hoge SPF is dat het voor meer huidirritatie kan zorgen. Deze crèmes zijn vaak heel dik waardoor poriën kunnen verstoppen. Dit kan zorgen voor meer puistjes en oneffenheden op de huid.

Benieuwd wat je eerst moet smeren: zonnebrand of dagcrème? Wij leggen het je uit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden