Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom een té comfortabel leven niet goed voor je is

Dit is waarom een té comfortabel leven niet goed voor je is

Dit is waarom een té comfortabel leven niet goed voor je is

Is comfort jouw second name en maak jij je leven het liefst zo makkelijk mogelijk? En heb je wel eens van intermittent living gehoord? Dan kan het goed zijn dat jij jezelf in dit fenomeen herkent. Een té comfortabel leven is namelijk niet goed voor je en hoewel je stress met iets negatiefs associeert, is dat niet per se zo. We hebben namelijk stress nodig, zolang het maar acuut en van korte duur is.

Intermittent living

Volgens deze theorie schuilt er gevaar in de hedendaagse, comfortabele leefstijl. Vandaag de dag wordt het leven je zo makkelijk gemaakt en is er voor elk probleem wel een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van je boodschappen of werken vanuit huis. Vroeger ontwikkelden we stressprikkels door bedreigingen zoals honger dorst, kou en hitte. Maar tegenwoordig worden deze stressprikkels en omgevingsdruk weggenomen en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid en energie.

Ongezond

Doordat we in het dagelijks leven steeds minder hoeven te bewegen worden we steeds luier, zwakker en daardoor ongezonder. De noodzaak om te bewegen ontbreekt voor veel mensen en hier hebben onze eigen uitvindingen aan bijgedragen. We hebben tegenwoordig bijvoorbeeld de lift en de roltrap tot onze beschikking. Daarnaast hebben we continu toegang tot voedsel, met als voorkeur vet en suikers. Doordat ons leven zo comfortabel wordt gemaakt nemen onze spieren af, worden we zwakker en steeds dikker. En doordat ons immuunsysteem zwakker wordt, zijn we vatbaarder voor ziektes zoals suikerziekte, obesitas, hart- en vaatziekten en depressies. En hoewel het heel fijn is dat we informatie snel en makkelijk op internet kunnen vinden, heeft het tegelijkertijd ook een keerzijde. We zijn hierdoor namelijk minder genoodzaakt om ons brein te gebruiken.

Lees ook:
Op dieet? Probeer dan deze gezondere chocolademelk

Slechte nachtrust

Tegenwoordig kampen ontzettend veel mensen met slaapproblemen en een té comfortabel leven kan ook hiervan de oorzaak zijn. Onze comfortabele gewoontes zoals onze favoriete serie kijken voor het slapengaan en tijd op onze telefoon doorbrengen zijn hier schuldig aan. We denken dat we dan aan het ontspannen zijn maar integendeel. Met een avondwandeling of een goed gesprek haal je er veel meer uit. Je kunt je slaapkwaliteit verhogen door op vaste tijdstippen naar bed te gaan en te letten op goede slaaphygiëne.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | beeld: GettyImages