Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is de reden dat we vaak een koude neus hebben

Dit is de reden dat we vaak een koude neus hebben

Dit is de reden dat we vaak een koude neus hebben

Als je buiten in de kou loopt is het logisch, maar bij sommigen gebeurt het gewoon binnen: je neus voelt ineens ijskoud aan. Maar in tegenstelling tot wat we dachten, gebeurt dat niet zomaar. Een koude neus kan namelijk een teken zijn dat je te hard werkt, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nottingham.

Wetenschappelijk onderzoek

Tijdens het onderzoek werden veertien vrijwilligers gevraagd om allerlei taken uit te voeren. De onderzoekers maakten gebruik van warmtecamera’s om te kunnen zien wat er met de gezichtstemperatuur van de personen gebeurde. Al snel werd duidelijk dat wanneer de mensen moeite hadden met het verrichten van een taak, de bloedsomloop veranderde. De temperatuur van de neuzen van deze mensen daalde met ongeveer 1 graden Celsius.

Wat gebeurt er?

De wetenschappers zeggen dat wanneer je brein overuren maakt, bloed zich op een andere manier gaat verspreiden om je neuronen te helpen met het ontvangen en doorgeven van signalen. Je bloed stroomt dus meer naar je hersenen als je nadenkt, waardoor er minder bloed terechtkomt in de uitsteeksels van je hoofd. Een goed voorbeeld van zo’n uitsteeksel is dus je neus; die lijdt hier het meest onder omdat het meer energie kost om het bloed daarheen gepompt te krijgen.

Relax

Je hoeft je niet meteen zorgen te maken, een beetje uitdaging is gezond. Pas als je heel vaak last hebt van een koude neus is het slim om even wat rustiger aan te doen. Constant onder druk staan is voor niemand goed, zo zegt ook onderzoeker dr. Alastair Ritchie van de Universiteit van Nottingham.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Cosmopolitan, The Telegraph | Beeld iStock | Tekst Ilse van Staveren

[RECENT_POSTS]