Dít is alles wat je wilt weten over zwangerschapsmisselijkheid Beeld Getty Images
Dít is alles wat je wilt weten over zwangerschapsmisselijkheidBeeld Getty Images

Dít is alles wat je wilt weten over zwangerschapsmisselijkheid

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Zwangerschapsmisselijkheid. Niet zo gek dat er een volledige dag aan wordt gewijd, want uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% van de zwangere vrouwen er in een bepaalde mate last van krijgt.

We zetten alles wat je wilt weten over zwangerschapsmisselijkheid voor je op een rijtje.

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Een ander woord voor zwangerschapsmisselijkheid is Hyperemesis Gravidarum. Je zou het misschien niet zeggen, maar de naam zegt al wat het inhoudt. Het betekent namelijk ‘extreme misselijkheid’ en duidt op overgeven tijdens de zwangerschap.

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid kan heel vervelend zijn voor mensen die in verwachting zijn. Zwanger zijn is immers vaak al zwaar genoeg voor het lichaam en naast een flinke lichamelijke impact kan deze vorm van misselijkheid ook een grote impact hebben op de mentale gezondheid van zwangere mensen.

Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Onder andere het HCG hormoon speelt een grote rol bij de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid. Het werkt in op de hersenen en zorgt onder meer voor een goede doorbloeding in de placenta, waardoor je baby voldoende zuurstof krijgt. In dat opzicht is misselijkheid een goed teken, maar het kan wel heel vervelend zijn om er zoveel last van te hebben.

De hormoonveranderingen in je lichaam zijn dus de oorzaak van de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen, waardoor de ene zwangere vrouw meer klachten ervaart dan de andere. De ergste vorm van zwangerschapsmisselijkheid, waarbij je niks binnen kunt houden en ook veel vocht verliest, komt gelukkig het minste voor, namelijk bij 0,5 tot 1% van alle zwangerschappen.

Zwangerschapsmisselijkheid herkennen

  • Misselijkheid gedurende de dag. Als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kan het misselijke gevoel gedurende de dag in golven terugkomen. Mensen die dit ervaren, omschrijven het gevoel als een wee-gevoel in de maag.
  • Sneller braken. Heb je last van zwangerschapsmisselijkheid, dan zal je sneller de neiging hebben tot braken, bijvoorbeeld al tijdens het tanden poetsen.
  • Meerdere verschijnselen. De verschijnselen van zwangerschapsmisselijkheid variëren van brandend maagzuur (maagpijn en zure oprispingen) tot misselijkheid en overgeven. Deze symptomen kunnen voorkomen vanaf de eerste week dat je over tijd bent en duren meestal tot de twaalfde of dertiende week. Rond de vierde maand zijn de ergste klachten meestal voorbij, maar ze kunnen in het ergste geval ook negen maanden aanhouden.

Dag 101: Jessie Jazz showt trots haar babybuik

“Stralend poseert ze in ondergoed voor de camera”

Wanneer aan de bel trekken?

Heb je naast de relatief ‘gewone’ ochtendmisselijkheid ook gedurende de rest van de dag veel last van misselijkheid, dan kan het zijn dat je kampt met zwangerschapsmisselijkheid. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Belangrijk is om dit sowieso te doen als je afvalt door het overgeven.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid is ontzettend vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de misselijkheid te verminderen.

  • Doe het rustig aan. Neem zoveel mogelijk rust. Ook na kleine vormen van inspanning, zoals douchen of kleine stukjes lopen.
  • Ga genoeg naar buiten. Probeer zoveel mogelijk in de frisse lucht te zijn.
  • Beweeg niet te snel. Sta langzaam op en vermijd plotselinge bewegingen.
  • Wacht na het eten. Ga niet direct na het eten liggen, maar blijf nog 10 tot 20 minuten rechtop zitten.
  • Eet voedingsrijk. Omdat je minder eet dan normaal, is het belangrijk dat je vooral producten eet die je energie geven. Kies daarom vooral volle producten, zoals volle yoghurt, volle kwark, roomboter of margarine.
  • Houd je gewicht goed in de gaten. Gewichtsverlies komt veel voor bij zwangerschapsmisselijkheid. Al bij 3 kg gewichtsverlies per maand kan je conditie verslechteren, waardoor het belangrijk is om dit goed in de gaten te houden.

Bron: Antonius Ziekenhuis

Fabienne KamphuisGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden