Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dipje?

Dipje?

Dipje?

Je bent niet de enige. Doe er wat aan en voorkom erger!

Je zit niet lekker in je vel, dingen lopen niet optimaal en dan regent het ook nog eens… Herkenbaar? Dit is niks om je zorgen over te maken, iedereen heeft wel eens een dipje. In de meeste gevallen blijft het ook bij ‘slechts’ een dipje en voel je je na een tijdje weer beter.

Twee miljoen
Helaas zijn er ook veel mensen die vaker en langer last hebben van somberheid (langer dan 2 weken). In dat geval is er echt meer aan de hand dan alleen een dipje. Wist je dat er ruim twee miljoen Nederlanders zijn die wel eens last hebben van dit soort depressieve klachten? Als jij je ook regelmatig somber voelt, is het van belang om daar iets aan te doen om erger te voorkomen. Het is niet verstandig er mee te blijven rondlopen.

Niet durven
Uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt echter dat maar een kleine groep mensen daadwerkelijk hun klachten herkent en daarvoor hulp zoekt. Veel mensen hebben er moeite mee om hulp in te roepen. Ze denken dat het te duur is, hebben er moeite mee dat het niet anoniem kan, hebben er geen tijd voor of durven het simpelweg niet.

CZ depri-test
Met de CZ depri-test kun je testen of je slechts een dipje hebt of dat er mogelijk toch iets meer aan de hand is. De CZ depri-test is online, dus je kunt hem doen waar je ook bent. Bovendien is deze test gratis, voor iedereen beschikbaar en anoniem.

Moodlifter
Stel dat uit de test komt dat je inderdaad depressieve klachten hebt, dan biedt CZ voor haar verzekerden gratis de Moodlifter aan: een online zelfhulpprogramma om je somberheidsklachten te overwinnen. Meer weten? Kijk op cz.nl/somberheid.

Hulp
Wil je je ervaringen over dit onderwerp delen met anderen? Reageer dan hier onder dit artikel. De CZ psycholoog zal t/m 21 februari meekijken met de reacties en waar gewenst reageren.