Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dikke pech: buikvet is genetisch bepaald

Dikke pech: buikvet is genetisch bepaald

Dikke pech: buikvet is genetisch bepaald

Ondanks dat je je lichaam regelmatig naar de sportschool sleept en op je voeding let, dat buikje raak je met geen mogelijkheid kwijt. Hoe dan?!

Aan die love handles of vetrollen kun je blijkbaar weinig doen. Het is gewoon dikke pech: de aanleg tot buikvet blijkt genetisch bepaald te zijn. Dat hebben wetenschappers aan de Duke University in North Carolina ontdekt. De boosdoener is het Plexin-1 gen, het gen dat reguleert waar je lichaam het vet opslaat. Heb je dit gen? Je vet zal zich rond je middel opslaan, waardoor je een appelfiguur hebt. Peerfiguren, die vet eerder rond hun billen en dijen opslaan, hebben dit gen dan weer niet.

Balen als je dit gen hebt geërfd, want sporten of een dieet heeft dan maar een beperkte invloed op die vetrolletjes. Maar, er is gelukkig ook goed nieuws! Nu het gen ontdekt is, kan er gewerkt worden aan medicatie die voorkomt dat het vet rond je buik wordt opgeslagen. “En dat heeft niet alleen uiterlijke voordelen”, vertelt dokter Minchin, die het onderzoek leidde. “Appelfiguren hebben meer kans op hartziekten, diabetes en beroertes dan peerfiguren. Mochten we de opslag van vetcellen kunnen beïnvloeden, zou dit alleen maar voordelen voor de gezondheid hebben.”

Beeld: iStock