The woman with a virus herpes on lips. Beeld Getty Images/iStockphoto
The woman with a virus herpes on lips.Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze zes tips kunnen jou helpen bij (het voorkomen van) een koortslip

Het is alweer oktober en dat betekent kouder weer. De blaadjes vallen van de bomen, de temperatuur zakt af en toe onder 0, de wind wordt frisser. Heerlijk weer om een fijne herfstwandeling te maken, maar de weersomstandigheden kunnen er ook voor zorgen dat het herpesvirus weer actief wordt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Wat is het ook alweer?

Een koortslip ontstaat door een besmettelijk herpesvirus. Als je dit virus eenmaal hebt opgelopen, kom je er niet meer vanaf. Het blijft aanwezig in je lichaam, ook als het niet actief is. Door bepaalde triggers kan het virus weer geactiveerd worden en krijg je dus een koortslip: rode blaasjes op de lippen die vaak jeuken,
branden of tintelen. Hieronder zes tips om een koortslip tegen te gaan.

1. Voorkom besmetting

Draag je het virus nog niet bij je? Voorkom dan een besmetting. Neem niet zomaar een slok uit iemand anders glas en pas op met het gebruiken van elkaars lippenstift of –balsem. Besmetting kan ook ontstaan bij orale seks. Zorg altijd voor goede hygiëne en was je handen regelmatig.

2. Leef gezond

Slaap je slecht, ben je ziek of heb je stress? Dit kan ervoor zorgen dat het herpesvirus actief wordt. Misschien een open deur, maar wel belangrijk dus. Leef gezond, eet goed en slaap genoeg.

3. Houd je lippen vet

Ook al lijkt het soms alsof de zon niet schijnt, dit is wel degelijk zo. Het blijft dus belangrijk om je lippen te beschermen tegen UV-stralen. Smeer je lippen goed in; gebruik een lippenbalsem met een beschermingsfactor. De meeste besmetting komt van binnenuit. Je kunt het virus hebben opgelopen
als kind en draagt het bij je. Mocht je last hebben van een opspelend herpesvirus, kom dan snel in actie met onderstaande tips.

4. Smeer je koortslip in

Voel je een koortslip opkomen? Begin dan snel te smeren met een antivirale crème. Als je al een koortslip hebt, kun je smeren met zinkzalf. Dit droogt de vochtblaasjes sneller uit. Vraag advies bij je apotheek!

5. Raak de vochtblaasjes niet aan

Soms ontzettend lastig, maar het is belangrijk om de blaasjes op je lippen niet aan te raken. Het vocht daarin is het meest besmettelijk. Wanneer de blaasjes zijn opgedroogd is het besmettingsgevaar geweken. Probeer dan niet de korstjes af te krabben.

Lees ook Dit zijn de redenen waarom er soms een puist precies op je lip zit

6. Wacht af

Met bovenstaande tips verdwijnt een koortslip eigenlijk altijd vanzelf. Is dit niet het geval en heb je na twee weken nog steeds last? Breng dan even een bezoekje aan je huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Arts en Zorg | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden