Muggen Beeld Getty Images
MuggenBeeld Getty Images

Déze zeep moet je niet gebruiken als je vaak wordt geprikt door muggen

Een bekende truc om muggen op afstand te houden, is om je goed in te zepen onder de douche of bad. Zo goed, dat je na het douchen nog de hele dag naar zeep ruikt. Omdat dit je lichaamsgeur verbloemt, zouden muggen je niet snel prikken. Volgens een nieuw onderzoek is dit slechts een fabeltje.

We hebben het al die jaren helemaal verkeerd gedaan.

Muggen attractor

Veel zeepjes trekken juist wél muggen aan, delen de Amerikaanse wetenschappers in het onderzoek. Dit komt doordat muggen afkomen op geur. Op basis van geur zoeken ze namelijk hun slachtoffers uit.

Hoe ontdekten ze dit?

Voor hun onderzoek lieten de wetenschappers proefpersonen zich met verschillende soorten zeep wassen. Wat bleek? De meesten werden daarna alsnog lastiggevallen door muggen. Het gebruiken van zeep stoot de muggen niet af. Het bleek al die tijd dus een fabel te zijn, dat je op deze manier muggen uit de buurt houdt.

Zoete geuren

Ook blijkt dat muggen zoete zeep lekkerder vinden en daar dus ook sneller op af komen. Dit is logisch, omdat muggen zich ook voeden met zoete suikers als ze geen slachtoffer hebben om bloed van op te zuigen. Denk dan aan zoete nectar van bepaalde bloemen. Door zoete zeep ruiken mensen net als bloemen voor muggen en dat is ook de reden waarom je ze dan sneller aantrekt.

“Door het gebruik van zoetgeurende zeep ruikt ons lichaam tegelijkertijd naar een mens én naar bloemen. Dat vinden de muggen heerlijk. Het is alsof je opeens koffie en muffins ruikt terwijl je daar zin in hebt”, legt hoofdonderzoeker Clément Vinauger uit.

Welke zeep moet je dan wel gebruiken?

Zeep gemaakt van kokosolie lijkt muggen wel op afstand te houden. Zoete geuren trekken muggen aan, maar de geur van kokos, vinden veel insecten niet lekker. En dat geldt ook voor muggen.

Kom maar door met die kokos! Zouden piña colada’s ook werken?

Bron: NU.nl

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden